Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
19 авг 2016

10 razloga da izaberete freelancing u IT-u

Freelancing kao termin kod nas se još uvek često tumači kao „ono što radiš kada ne možeš da nađeš posao“. Istina je zapravo drugačija. Iskustva frilensera (ili, kako ih kod nas nekad zovu „samostalnih stručnjaka“) često idu upravo u pravcu posedovanja znanja i veština koje se zapravo svuda traže (pogotovo u IT sektoru) zbog čega, oni koji sebi žele da pruže maksimalnu samostalnost i slobodu u radu, radije biraju freelancing nego klasičan 9-17h posao.

S obzirom na to da se kadrovi u IT oblasti traže gotovo svakodnevno, te da kompanije često i ne uspevaju da pronađu osobu koja je trenutno slobodna, često angažuju upravo freelancere za jedan, dva ili više projekata. Ni kao freelancer najverovatnije nećeš čekati priliku da zaradiš ili pronađeš posao, ili ćeš čekati minimalno.

Tu su i platforme za rad preko interneta na kojima se mogu pronaći različiti freelance poslovi. Neke od najpopularnijih, sa po preko čak milion registrovanih klijenata su Upwork, Elance, Freelancer, Design99,… Na ovim web sajtovima možeš sebi obezbediti jednokratne ili dugoročne projekte, biti plaćen na sat ili po projektu, a procene su da mnogi freelanceri kod nas na ovaj način zarađuju i nekoliko prosečnih plata. Najviše se nude poslovi za IT stručnjake kao što su programeri (.NET, JAVA, Front-end), grafički i web dizajneri, u poslednje vreme sve više ponuda poslova ima i za software testere, a najvažnije je da se ovde mogu naći poslovi i za početnike-juniore i za eksperte. Svako sa praktičnim IT znanjem može da radi i zarađuje na ovaj način.

Složićete se da ako pogledamo u globalu, ljude koji se bave IT oblašću i programiranjem možemo opisati koristeći nekih par generalnih karakteristika: pojedinci koji odaju izrazitu naklonjenost prema poslu koji rade; veoma posvećeni, predani, detaljni, angažovani ali i ljudi koji ne vole pravila, ne robuju stereotipima, upućeni na svoj posao i njegovu realizaciju. Ono što ovi „radnici“ poseduju kao najvažnije i jedino pravo oružje jesu veštine i znanje. Oni neretko za uzvrat žele ono što im korporacije ne mogu u potpunosti ponuditi – slobodu.

Zašto biti freelancer u IT-u?

1. Požuri polako

Sigurno ti je poznat onaj osećaj kada uz zvuk alarma ujutru panično izlećeš iz kreveta i tačno znaš da upravo sada ceo grad ispija vrele kafe jednom dok se drugom rukom brije, šminka ili oblači dete za vrtić dok počinje jesenja kiša, akumulator štuca, slobodnog taksija ni na vidiku a autobus je već otišao?

Freelancer još spava.

2. Hej šefe koji ti je vrag?

Koliko vam se puta desilo da vam se neko u poverenju požali na svog šefa koji je toliko nadmen i toliko nerazumen da sa njim niko ne može da izađe na kraj, kako mu je dosta svega i kako ne zna koliko će još izdržati? Hajde razmisli, i ti si sam sigurno imao takvo ili slično iskustvo.

Freelancer ima najboljeg šefa na svetu. Sebe.

3. Tata kupi mi auto

U velikim korporacijama ali i onim manjim prilika za povišicu dešava se u određenim vremenskim intervalima – na 3, 6 meseci ili na godinu dana. Tempo i intenzitet rada (čak i ako ubaciš u petu) često će ipak sačekati taj neki februar kada sa šefom imaš redovnu evaluaciju posla i svog rada i priliku za potencijalnu povišicu.

Freelancer određuje povišicu sam. Kad god poželi. I nema granicu.

4. Neka, sam ću

Da, mnoge studije su nesumnjivo pokazale kako je dobar timski rad zapravo pravi put ka uspešnoj realizaciji projekata. Spajanje čvrstih karika u celinu dovode do stvaranja neraskidivog lanca. Međutim, rad u timu podrazumeva gomilu sastanaka koji oduzimaju dragoceno vreme (a znamo šta je vreme), pritom vrlo često početak realizacije tvog zaduženja prati tok realizacije nekog drugog člana tima pa samim tim dolazi do uslovljavanja – vremena početka, kvaliteta realizacije ili nečeg trećeg.

Freelancer sarađuje samo sa jednim partnerom i to onim kojeg najbolje poznaje. Sobom.

5. Umočiću

Radeći u korporaciji usavršavaš svoju ekspertizu, produbljuješ je i nadograđuješ stručna znanja što te svakako čini sjajnim plivačem u vodama svoje oblasti. Kroz ceo radni vek u nekoj od kompanija gotovo je sigurno da neće biti potrebe da zagaziš u vode drugih jer svako ima svoj posao. Ovo je sjajno što se tiče uske ekspertize i resursne strukture ali ne daje često prostor za proširenje postojećeg znanja (a znamo šta je znanje)

Freelancer proširuje svoja znanja. Njemu je potreban i marketing i finansije i prodaja. Makar do članaka.

6. Kancelarija s pogledom na sebe

Sediš u kancelariji. Žuljaju te cipele. Nervira te košulja a kolega taman pustio po-sedamstoti-put istu pesmu. Jede ti se sendvič i sluša ti se šuma. Ono sunce što dopire kroz venecijanere kao da te zove napolje. Još 4 sata do kraja radnog vremena. Još 2 do pauze. Poznato?

Freelancer radi gde želi. Kada želi. I to u papučama ili čak bez.

7. Može? Može.

Kada radiš u velikoj organizaciji, prilagođavanje potrebama klijenata zahteva često izmene u celoj strukturi projekta uključujući i realizaciju rada pojedinaca, vremena završetka, idejne strukture i još mnogo toga. Što je najgore, zahteva dozvolu sa najvišeg nivoa ali često i sa nižih. I sve to zahteva neko vreme: i tvoje i vreme klijenta.

Freelancer je prilagodljiv i može brzo da odgovori potrebi klijenta – odluka je samo u njegovim rukama.

8. Kad slučajno nađeš pare u farmericama za koje nisi znao

Sutra je bitan sastanak i neophodno je da kupiš novo odelo. A i cipele, one crne si već dosta nosio prošle godine. I da sipaš gorivo ili da odeš autobusom. Da platiš svoj ručak svaki dan u novom ekskluzivnom restoranu jer je tu, preko puta firme.

Freelancer nema ove troškove.

9. Radiš ono što voliš ili voliš ono što radiš?

Često kažu da ukoliko radiš ono što voliš zapravo živiš svoju strast i od takvog posla ti ne treba odmor niti beg. Tada i termini ‘slobodno vreme’,’zabava’ i ’godišnji odmor’ nemaju onaj prizvuk „da odmorim malo glavu“ pa da se posle vratim u surovu realnost.

Freelancer radi posao koji voli.

10. Izbor je na tebi

Bilo da odlučiš da kreneš u vode freelancinga, ili ipak poželiš da svoj rad uklopiš u već postojeću korporativnu strukturu, doneo si pravu odluku jer si na vreme izabrao pravu oblast svoje ekspertize i edukacije – a to je definitivno IT.

U Srbiji se svaki dan postavi više oglasa za posao u IT-u nego što se na njih prijavi slobodnih stručnjaka. Želeo bi da se oprobaš kao IT freelancer? Ova oblast te interesuje ali ti nedostaje još malo edukacije i realne prakse?

Vreme je.

vesti

 

Leave a Reply