Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
20 дец 2018

11 najpopularnijih hobija inženjera

Hobiji su jedan od najboljih načina da održite svoje mentalno zdravlje u najboljem stanju. Daju vam prostora da se izvučete iz svega nakon dugog radnog dana. Oni održavaju vaš um aktivnim, pomažu u razvoju nekih stvarnih opipljivih veština i mogu takođe da vas povežu sa istomišljenicima.

Inženjerima, kao i svim ljudskim bićima, potrebna je povremena pauza. Malo je stvari koje su bolje od hobija, koje će vas izmestiti iz stresa modernog života.

Iako postoji širok spektar različitih hobija, ovde možete videti opšti trend izbora hobija koji privlače inženjere. Ako vaš hobi ili hobi nije naveden ovde, ne uzimajte to lično 😊

1 – Pravljenje piva ili fermentacija vina – i zabavno i štedi vam novac

Mnogi inženjeri baš vole da se bave hobijima koji ih u potpunosti odvode od njihovog „dnevnog posla“. Među najpopularnijim hobijima nalazi se proizvodnja piva. Ne samo da je ovo veoma korisna stvar, već vam i štedi dosta novca (dugoročno). Sada možete ili kupiti gotove komplete ili izvorne komponente i sastojke koji su vam potrebni za ovaj hobi. Zaaaabavan je, koristan ali veoma smrdljiv hobi! Napredniji pivari eksperimentišu dodavanjem specijalnih sastojaka da bi proizveli svoj sopstveni ukus piva. Ako niste veliki obožavalac piva, uvek možete fermentirati neka vina. U istom je „košu“.

2 – Vrlo popularan hobi je i obrada drveta i obrada metala

Slično kao i pravljenje piva, mnogi inženjeri vole da budu zauzeti nečim produktivnim, što nije nužno vezano za njihov rad. Obrada drveta i obrada metala su takođe veoma popularni hobiji u kojima inženjeri posebno uživaju. Bilo da se radi o izradi pojedinačnih komada nameštaja ili izradi osnovnih alata, ovaj hobi je ugodan i zadovoljavajuć, i kod pojedinaca se obavlja sa velikom strašću.

Mnogi potvrđuju da se stvara posebna veza kada rade sa svojim rukama i drvetom ili metalom. Miris, tekstura i zadovoljstvo koje se oseća kada napravite nešto što ste sami zamislili i dizajnirali je gotovo neuporedivo sa bilo kojim drugim osećajem. Iako je ovo sjajan hobi za svakoga, a ne samo za inženjere, ovaj hobi zahteva određena početna ulaganja kako bi se stekli potrebni alati za rad.

3 – Sport na otvorenom

Od planinskog biciklizma do kajaka, sportovi na otvorenom su drugi način na koji inženjeri vole da provode svoje slobodno vreme. Naravno, ovo neće biti za svakoga, ali ako volite život na otvorenom, možda to i smatrate svojim hobijem.

Ne samo da će vas ovaj način života održati u formi, već ćete dobiti i mnogo sunca i imaćete priliku da vidite svet. Očigledno, ova vrsta hobija dolazi sa veoma realnim rizikom od povreda, ali to je i deo zabave. Ako mislite da ste „do guše“ zatrpani svakodnevno svojim poslom, možda ćete ozbiljno razmisliti o bilo kakvom sportu na otvorenom kao o hobiju koji će vas održati zdravim.

4 – Pucanje iz vatrenog oružja

Iako nije za svakoga, pucanje iz vatrenog oružja može biti veoma „oslobađajući“ hobi. Ovde ne govorimo o lovu, već o rekreativnom korišćenju strelišta. Oni kojima je ovo hobi, razumeju osnovnu mehaniku svog oružja i ponosno ih čiste i sami popravljaju. Neki čak idu i korak dalje – prave svoje metke (tzv. Handloading).

5 – Rekreativno letenje

Izgleda da i veliki broj inženjera voli da ode „nebom pod oblake“ za svoj slobodan vikend. Ovaj hobi je veoma zahtevan za vaše mentalne sposobnosti i ima tendenciju da bude prilično skup poduhvat. Ali zato zadovoljstvo koje ovaj hobi donosi svakome tko je dovoljno sretan da to uradi, nadmašuje sve finansijske troškove. Pilotiranje aviona zahteva od vas da razumete, ili barem shvatite, širok spektar tema. Među njima su mehanika, fizika, meteorologija, aerodinamika i navigacija. Zato, ako se ne bojite visine, probajte da zamislite bolji beg od stvarnosti od onog u oblacima – barem na nekoliko kratkih sati.

6 – Da li se video igrice računaju kao hobi?

Možda nećete biti baš iznenađeni kada čujete da su video igre popularne kao hobi za inženjere. Iako nisu tako ‘produktivni’ kao i ostali navedeni hobiji, oni su svakako veoma zabavni i odličan su način da se izbegne stvarnost. Na kraju krajeva, neke od igrica su i one koje su i sami kreirali 😉 Nisu ni sve igrice iste. Neke mogu biti veoma izazovne za igrače. Studije su takođe pokazale da video igre mogu doneti stvarne koristi kognitivnim funkcijama, ali mogu i da konzumiraju ogromne količine vašeg života ako niste dovoljno pažljivi.

7 – Sviranje muzičkih instrumenata je odličan hobi

Da budemo iskreni, ovaj hobi zapravo nije jedinstven samo za inženjere. Ali pošto su inženjeri ljudi, verovali ili ne, ovo i njih veoma privlači. Sviranje muzičkog instrumenta razvija strpljenje, preciznost i otvara vašu kreativniju i ‘umetničku’ stranu. Instrumenti kao što je gitara, zahtevaju od vas da primenite iznenađujuću količinu matematičkih i analitičkih veština. Iz tog razloga, sviranje muzičkih instrumenata ne samo da vam pruža zabavu i osećaj samopoboljšanja, već će vam pomoći i sa sivom materijom koju koristite u svakodnevnom radu. Win-win situacija. Ko zna, možda čak i pokrenete bend i postanete poznati jednog dana (ili ne).

8 – „Čačkanje“ Arduino, Rasberry Pi i sl je veoma popularno

Čini se da inženjeri elektrotehnike i mašinstva imaju veliku naklonost da se „igraju“ na Arduino i Raspberry Pi projektima. Ovo ne bi trebalo da bude toliko iznenađenje. Mnogi potvrđuju zadovoljstvo koje im se pruža kada od dizajniranja sistema da nešto uradi, izgrade ga, kodiraju i na kraju gledaju kako radi tačno onako kako je planirano. Neki takođe pretvaraju ovaj hobi u mašinu za izradu novca tako što stvaraju kripto valutu i ​​slično. Drugi to rade samo zbog izazova. Mnogi razvijaju Arduino sisteme za neku vrstu kućne automatizacije kao što je na pr. navodnjavanje biljaka u kući.

9 – Mnogi inženjeri imaju fetiš ka starim kolima

Još jedan popularan hobi za inženjere je da „čačkaju“ ili potpuno obnavljaju stare automobile, bicikle i druga vozila. Iako je ovom hobiju potrebno neko vreme da se osposobi za osnove, postoji mnogo knjiga i video tutorijala na mreži da vam pomognu. U stvari, ovo bi mogao biti još jedan hobi koji se pretvara u opsesiju.

10 – Tabletop i društvene igre

Ovaj hobi je neverovatno koristan i zabavan. Neke verzije su prilično skupe (Games Workshop ili slične strategijske igre za ratovanje na stolovima koji zauzimaju čitave prostorije), ali nisu sve takve. Neke zahtevaju strateško razmišljanje, dok su druge usmerene na jednostavno prikupljanje, sastavljanje, bojenje i prilagođavanje linije modela.

Sa druge strane, društvene igre kao što su Šah, Monopol su takođe veoma popularne. Tokom poslednjih nekoliko decenija, došlo je do masovne popularnosti društvenih igara sa mnogim novim i uzbudljivim dizajnom. Boardgames i druge društvene igre su odličan način za upoznavanje novih istomišljenika i imaju tendenciju da imaju živu i vrlo prijateljsku zajednicu za svaku ponaosob. Ovo je svakako nešto za razmatranje ako ste do sad bili u kompjuterskim igrama i tražite nešto malo društvenije.

11 – Modeliranje skoro svega – železnice, aviona, raketa…

Izgradnja modela železnica, aviona, brodova, raketa ili u osnovi bilo čega, takođe je vrlo popularna među inženjerima. Pravljenje modela, bez obzira da li se koriste već gotovi delovi ili se proizvode sopstvene minijaturne mašine, je prilično impresivan hobi.

Stvari poput modela železnica idu mnogo dalje od postavljanja šina i kupovine novih vozova. Ozbiljni modelari će stvoriti potpuno nove svetove oko svojih železnica ili ultra-realistične diorame za druge modele. Sve ovo zahteva od hobista da razviju duboko razumevanje mnogih drugih veština izvan osnovnog sastavljanja modela. Pored velikog strpljenja, ovaj hobi vapi za velikom količinom slobodnog vremena ako to dopustite – ali to nije problem? 😊

Izvor: interestingengineering

Leave a Reply