Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
27 авг 2016

Još više posla za IT-jevce u naredne dve godine

Stručnjaci savetuju ministarski IT tim: Povećati broj inženjera čak 10 puta

Aleksandar Vučić najavio je formiranje ministarskog tima za IT sektor, a „Blic“ je od IT eksperata zatražio da posavetuju premijerov tim. Kako je najavio Vučić, na čelu tima biće ministarka Ana Brnabić, a njen glavni zadatak biće da izvoz softvera poveća sa 410 miliona evra na više od dve milijarde u roku od dve godine.

Foto: Đorđe Kojadinović / RAS Srbija U ovom trenutku u IT sektoru fali 15.000 stručnjaka

Foto: Đorđe Kojadinović / RAS Srbija
U ovom trenutku u IT sektoru fali 15.000 stručnjaka

„Blic“ je uspešne stručnjake iz oblasti informacionih informacionih tehnologija pitao kako taj cilj najbrže ostvariti.
Svi oni tvrde da razvoj IT sektora potencijalno predstavlja veliku šansu za napredak srpske ekonomije. Slažu se i sa premijerom Vučićem da ova oblast ima veliki izvozni potencijal i da se plasman na inostrano tržište može u relativno kratkom roku uvećati za nekoliko puta.

Ipak, put do ostvarenja tog cilja nije jednostavan. Naprotiv, zahteva ozbiljne mere države koje moraju da prate razvoj svetskih trendova u IT sektoru. Posebno je važno držati korak sa inovacijama koje se na globalnom nivou dešavaju bukvalno iz meseca u mesec.

KADROVI SU KLJUČNA STVAR

3qcktkqTURBXy8zMTRhY2NhNzY4YTRkZTUyYTA0ZTAyZTRkMmNhMWY3YS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Foto: privatna arhiva / RAS Srbija Milan Novaković, zamenik direktora Majkrosoft razvojnog centra u Srbiji

Ključna stvar su kvalitetni i brojni IT kadrovi. Potrebno je zainteresovati mlade, proširiti njihovo formalno i neformalno obrazovanje i stvoriti najprivlačnije poslovno okruženje u regionu. Desetogodišnji ciljevi za razvoj zemlje trebalo bi, po mom mišljenju, da sadrže konkretne planove za povećanje broja IT i softverskih inženjera od pet do 10 puta, kako bismo se našli iznad EU proseka – rekao je za „Blic“ Milan Novaković, zamenik direktora Majkrosoft razvojnog centra u Srbiji.

On je dodao da Majkrosoft i cela IT zajednica u Srbiji već ulažu dosta energije i resursa u tom smeru i da bi ministarskom timu savetovao da blisko sarađuje sa IT industrijom.

ORGANIZOVANIJI NASTUP

Foto: Promo / RAS Srbija Aleksandar Jevremović, prodekan fakulteta za informatiku i računarstvo Univerziteta Singidunum

Foto: Promo / RAS Srbija
Aleksandar Jevremović, prodekan fakulteta za informatiku i računarstvo Univerziteta Singidunum

– Osnivanjem odgovarajućih inkubatora i instituta za frilensere omogućio bi se organizovaniji nastup i konkurisanje za veće projekte. Ujedno bi se i pomoglo mladim diplomcima da premoste nedostatak iskustva. Ozbiljan problem je i odlazak mladih IT stručnjaka u inostranstvo, a unapređivanjem IT servisa u državnoj administraciji, zdravstvu, prosveti, stvorila bi se radna mesta za ovaj kadar, podigla efikasnost i smanjili troškovi – objasnio je Aleksandar Jevremović, prodekan Fakulteta za informatiku i računarstvo Univerziteta Singidunum.

STRATEŠKO PLANIRANJE

Foto: Promo / RAS Srbija Jelena Đorđević, izvršni direktor Sage

Foto: Promo / RAS Srbija
Jelena Đorđević, izvršni direktor Sage

– Potrebno je proširiti kapacitet i strateški planirati profile budućih zanimanja u okviru obrazovnog sistema. Dodatno motivisanje IT kompanija za primanje mladih na praksu tokom studija doprinelo bi da se brže premoste nedostaci stručnih kadrova, ali i poveća produktivnost budućih naraštaja. Takođe, subvencionisanjem IT kompanija koje se bave razvojem sopstvenih IT proizvoda za zapošljavanje novih kadrova najbrže bi se potpomogao rast ove grane IT industrije, koja ima ogroman izvozni potencijal – tvrdi Jelena Đorđević, izvršni direktor Sage.

REGISTRACIJA NA GUGL PLATFORMI

Foto: Promo / RAS Srbija Vladimir Jovanović, direktor Aparteka

Foto: Promo / RAS Srbija
Vladimir Jovanović, direktor Aparteka

– Najveći problem u našoj kompaniji jeste nemogućnost da kao firma iz Srbije otvorimo „Google payments merchant“ nalog. Zbog toga firme i nezavisni programeri iz Srbije ne mogu da ostvaruju prihode putem aplikacija koje su usmerene na strano tržište, a dostupne su na Android telefonima. Na Google platformi već može da se registruje 78 zemalja, a među njima nije nijedna od bivših jugoslovenskih država – rekao je Vladimir Jovanović, direktor Aparteka.

Izvor: http://www.blic.rs/vesti/ekonomija/strucnjaci-savetuju-ministarski-it-tim-povecati-broj-inzenjera-cak-10-puta/57eyyjj

vesti

Leave a Reply