Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
4 јан 2018

Ko su gospoda sa belim šeširom i da li se tu pronalazite?

Etički hakeri ili gospoda sa belim šeširima (WhiteHats) su osobe koja u kompaniji hakuju sigurnosni sistem kako bi se na vreme uočili mogući propusti u zaštiti računara i mreže. Ovo hakovanje se sprovodi isključivo kao prevencija od zlonamernih napada ne tako etičkih hakera (BlackHats). Oni nastoje da zaobiđu bezbednosni sistem i da pronađu njegove slabe tačke. Dobijene informacije se dalje koriste za poboljšanje bezbednosti celog sistema, sve sa ciljem da se minimizira ili otklone svi potencijalni napadi.

Da bi hakovanje postalo etičko, potrebno je da se White Hats pridržavaju određenih pravila:

1. Dobijanje pismene dozvole za hakovanje mreže i pokušavanje identifikovanja potencijalnih bezbednosnih rizika.
2. Poštovanje privatnosti pojedinaca i/ili kompanije.
3. Po završetku svog posla, uvek se sve mora pozatvarati. Ništa se ne sme ostaviti otvoreno kako bi neko drugi mogao to zloupotrebiti kasnije.
4. Obavestiti proizvođače softvera ili hardvera o sigurnosnim propustima koje ste pronašli u njihovom softveru/hardveru.

Oni koji su zainteresovani da postanu etički hakeri, mogu se zvanično sertifikovati i postati Certified Ethical Hacker ili CEH. Ovu sertifikaciju mogu dobiti preko ovlašćenih EC-Council trening centara svuda u svetu. U Srbiji, jedini EC-Council test i trening centar je edukativni centar kompanije Smart d.o.o.

CEH kurs je najavljen za period od 19. do 23. marta 2018. godine (od 9h do 17h) i održaće se u Beogradu. Više o sadržaju kursa, možete pogledati na sajtu Certified Ethical Hacker.

Početkom 2018. godine, startovao je drugi krug Early Bird akcije. Za sve uplate u januaru mesecu, zainteresovani ostvariće popust od 20% na cenu kursa. Ušteda je više od 300€!

Za više informacija, slobodno nas kontaktirajte na telefon 021/47-28-200 ili putem mail-a school@smart.rs.

Leave a Reply