Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
20 окт 2022

Koje veštine su potrebne ako želite da se bavite IT bezbednošću?

IT bezbednost je veoma tražena, brzo rastuća oblast sa potrebom za kvalifikovanim zaposlenima, koja nudi mogućnost za posao u različitim sektorima i izazovno radno okruženje sa brzim tempom.

Oni koji žele karijeru u ovoj oblasti moraju da poseduju skup tehničkih, profesionalnih i funkcionalnih veština, kao i specifične veštine iz domena sajber bezbednosti i soft skils koje traže poslodavci.

Ako vam se dopada ideja o zaštiti digitalne imovine od napada, ali niste sigurni šta sve to podrazumeva saznajte koje su veštine potrebne za karijeru u oblasti IT bezbednosti.

  1. Veština rešavanja problema

Kao profesionalac za IT bezbednost rešavanje problema će imati glavnu ulogu u vašem svakodnevnom radu. Potrebno je pronalaziti kreativne načine da se preuzme i odgovori na složene izazove bezbednosti informacija u različitim postojećim i novim tehnologijama i digitalnim okruženjima.

  1. Obraćanje pažnje na detalje

Da biste mogli da odbranite organizaciju od sajber napada treba da budete veoma oprezni i orijentisani na detalje, kako biste efikasno otkrili ranjivost i rizike. Bićete odgovorni za kontinuirano praćenje mreže i moraćete da budete u mogućnosti da brzo identifikujete probleme i smislite bezbednosna rešenja u kratkom vremenu za njihovo rešavanje.

  1. Tehnološka potkovanost

IT bezbednost je polje koje je fokusirano na tehnologiju: imaćete odgovornost da rešavate probleme, održavate i ažurirate sisteme bezbednosti informacija; sprovodite kontinuirano praćenje mreže i pružate bezbedonosna rešenja u realnom vremenu. Tehnološka potkovanost je od suštinskog značaja za obavljanje svakodnevnih aktivnosti profesionalaca za sajber bezbednost.

  1. Poznavanje bezbednosti na različitim platformama

Sajber bezbednost nije ograničena samo na računare: moraćete da radite na različitim operativnim sistemima, računarskim sistemima, mobilnim uređajima, mrežama u cloud-u i bežičnim mrežama – i da budete u toku sa napretkom u ovoj oblasti za sve njih.

  1. Želja za učenjem

Kao bilo koja druga tehnička oblast, IT bezbednost je oblast koja se brzo menja. Svako ko radi u ovoj oblasti moraće da bude posvećen tome da bude u toku sa najboljom praksom i novim trendovima u industriji i stalno će morati da uči i samoobrazuje se – bez prestanka.

  1. Komunikacione veštine

Kao stručnjak za sajber bezbednost blisko ćete sarađivati sa pojedincima u drugim ulogama i odeljenjima i važno je da budete u stanju da efikasno komunicirate i objasnite drugima svoje nalaze, brige i rešenja. Važno je biti u stanju da jasno i koncizno govorite o strategiji i politici sajber bezbednosti, kao i da budete u stanju da prenesete tehničke informacije pojedincima različitih nivoa tehničkog razumevanja.

  1. Osnovne veštine kompjuterske forenzike

Iako su kompjuterska forenzika i sajber bezbednosti dve odvojene oblasti, one su usko povezane – a posedovanje osnova u kompjuterskoj forenzici može vam pomoći da napredujete u karijeri sajber bezbednosti. Da biste mogli da efikasno zaštitite digitalnu imovinu organizacije i sprečite narušavanje bezbednosti, moraćete da dobro razumete šta se dešava ako vaši napori propadnu i kako se kompromitovani podaci vraćaju. Većina programa za diplomu iz sajber bezbednosti imaće iz tog razloga i kompjutersku forenziku.

  1. Razumevanje hakovanja

Da biste efikasno zaštitili mrežu i infrastrukturu organizacije moraćete da znate kako se one mogu iskoristiti – zato većina profesionalaca za sajber bezbednost mora da nauči kako da „etički hakuje“. U suštini, morate da imate iste veštine kao haker, da biste u potpunosti razumeli kako sistem može biti probijen i zauzvrat kreirati efikasna rešenja za sprečavanje ovih napada.

  1. Poznavanje zakona i propisa

Ovaj aspekt se često zanemaruje, ali je veoma važan. Morate da poznajete osnove zakona koji se odnosi na sjber bezbednost. Zakoni definišu kako možete da koristite internete i zaštite ljude da ne postanu žrtve kriminala na internetu.

Ukoliko ste se odlučili da se bavite ovom oblašću na kursu Upravljanja bezbednosnim i informacionim rizicima možete steći osnovno i napredno znanje u upravljanju bezbednosnim i IT rizicima, da naučite kako da definišete i realno procenite rizike u Vašoj kompaniji i da bolje razumete IT kontrole koje se primenjuju za smanjivanje ili otklanjanje uočenih rizika.

Leave a Reply