Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
27 дец 2018

Microsoft pojednostavljuje put sertifikacije za Azure developere

Kao deo stalnog održavanja portfolija Azure sertifikacije, na osnovu povratnih informacija dobijenih od stručnjaka i beta povratnih informacija, Microsoft je konsolidovao put Azure Developer sertifikacije od  dva ispita u jedan ispit – AZ-203: Developing Solutions for Microsoft Azure.

U suštini, ove povratne informacije ukazuju na to da trenutni sertifikacijski ispiti procenjuju sadržaj koji ne treba ocenjivati kao deo našeg procesa sertifikacije. Iako će Microsoft nastaviti da pruža obuku o svim ovim veštinama i više, utvrdili su da neke od veština koje su procenjene na ovim ispitima mogu da preuzmu i druge veštine koje procenjuju, tako da se uklanja ova redundantnost i pomeraju se neke veštine na odgovarajuće sertifikate. Microsoft postavlja tehničke ispite kroz beta proces kako bi osigurali kvalitet stavki i merili odgovarajuće veštine. Kroz ovaj proces uči se mnogo o kvalitetu ispita i mogućnostima da se pojednostavi iskustvo sertifikacije za kandidate i zaposlene.

Kao rezultat toga, početkom januara, AZ-203: Developing Solutions for Microsoft Azure biće objavljen da bi zamenio AZ-200 i AZ-201. AZ-203 povlači ~70% svojih ciljeva od AZ-200 i ~30% od AZ-201. Pošto je nov ispit jednostavno usavršena verzija dva originalna ispita za programere, AZ-203 će biti odmah aktivan (neće proći kroz beta verziju) kada se pokrene, što znači da će svako ko ga uzme biti odmah i ocenjen.

Šta je uklonjeno?

  • Select the appropriate cloud technology solution (AZ-200 FG 1)
  • Design and develop applications that use media services (AZ-200 objective 3.8)
  • Develop for asynchronous processing (AZ-201 objective 1.1)
  • Develop long-running tasks (AZ-201 objective 1.2)
  • Implement distributed transactions (AZ-201 objective 1.4)
  • Develop Azure Cognitive Services, Bot, and IoT solution (AZ-201 FG3)

Šta se dešava sa ispitima na tržištu?

Microsoft će penzionisati AZ-200 i AZ-201 istog dana; svako ko je registrovan za te ispite će dobiti obaveštenje o otkazivanju od VUE sa porukom u kojoj će biti objašnjen razlog otkazivanja i dalje instrukcije za prijavu AZ-203 ispita.

AZ-202 će se takođe povući sa tržišta, zato što nema smisla da se polaže tranzicioni ispit – ljudi bi trebali jednostavno uzeti AZ-203. Međutim, onima koji su registrovani za AZ-202 i dalje će biti dozvoljeno da ga polažu; nove registracije neće biti prihvaćene.

Šta se dešava sa beta kandidatima?

Kandidati koji su polagali oba ispita će biti reskorovani kao što bi inače bili i dobiće sertifikat, naravno ako polože oba ispita. Oni će biti bodovani samo za sadržaj koji ostaje na AZ-203.

Kandidati koji su samo polagali AZ-200 će takođe biti reskorovani, ali sa većim rezultatom – pošto 70% sadržaja AZ-203 dolazi iz AZ-200. Moguće je da bi neko ko je položio ovaj ispit i pokazao kompetentnost na dovoljnom nivou da bi stekao sertifikat. To je malo verovatno ali je moguće. Ovi kandidati će biti ručno revidirani i biće im dodeljen sertifikat na osnovu te veće ocene po potrebi. Kandidati koji nisu prošli će dobiti vaučer za AZ-203.

Kandidatima koji su prijavili samo AZ-201, dobiće vaučer za AZ-203.

Courseware

U februaru će biti dostupan ažurirani program obuke koji će odgovarati ovom novom ispitu. U međuvremenu Microsoft je obezbedio dokument koji usklađuje postojeći sadržaj i ono što je pokriveno na starom novom ispitu; ovaj dokument će biti dostupan na sajtu MPN Partnera – MPN Partner Portal Learning Resources site. Trenutni kursevi poravnati prema AZ-200 i AZ-201 neće biti povučeni dok ne budu dostupni novi kursevi poravnati sa AZ-203.

Izvor: Microsoft

Leave a Reply