Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
12 сеп 2020

Srećan vam Dan Programera

Čestitamo svim programerima ovaj dan! Dan programera je međunarodni dan profesije koji se obeležava 256. dana svake godine (u heksadecimalnom sistemu 100. ili 28).

Broj 256 (28) je izabran zato što je to broj različitih vrednosti koji se mogu predstaviti osmobitnim bajtom, vrednost koja je poznata programerima. Takođe, ovaj broj je najveći stepen dvojke koji je manji od 365, odnosno broja dana u prostoj godini.

Ovaj praznik predložili su Valentin Balt i Mihail Červikov, zaposleni u softverskoj kompaniji Parallel Technologies. Još 2002. godine, pokušali su da prikupe potpise za peticiju vladi Rusije kako bi zvanično priznali Dan programera. Proces je bio dug, ali 24. jula 2009. godine, Ministarstvo komunikacija i masovnih medija Rusije, isdalo je nacrt izvršnog naloga o novom prazniku posvećenom Profesiji – Danu programera.

Predsednik Rusije Dimitrij Medvedev, potpisao je dekret 11. septembra 2009. godine 🙂

U Kini se Dan programera obeležava 24. oktobra jer je 1024 = 210 i sa tim datumom, nema problema oko pomeranja zbog prestupnih godina, kao što je to slučaj sa ruskim obeležavanjem Dana programera.*

Ono što ne menja stvaj, je da svim programerima želimo srećan ovaj dan!

Neka vaš kod bude stabilan i sa malo ili bez grešaka. Želimo vam još puno sjajnih ideja i zanimljivijih zadataka.

Hvala vam što ste ideje klijenata pretvarate u super softver! Hvala vam što ste rešavali probleme i ostajali prekovremeno da da bi projekat bio uspešno završen!

Srećan vam Dan programera!

* Izvor: Wikipedia

Leave a Reply