Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
1 мај 2019

Sutra obeležavamo Svetski dan password-a

Najpopularnija lozinka na svetu je „123456ˮ koju koristi čak 23,2 miliona naloga. Reč „passwordˮ nalazi se na četvrtom mestu najčešće korišćenih lozinki.

Stručnjaci softverske agencije za digitalnu transformaciju poslovanja Namics navode da je edukacija o značaju pravilnog kreiranja lozinke prvi korak u zaštiti od zloupotrebe i da je najslabija karika u bezbednosnom lancu skoro uvek ljudska.

„Digitalizacija je dovela do toga da su se neki od naših svakodnevnih zadataka pretvorili u polu mehaničke radnje. Otključavamo telefon, koristimo email adresu, kupujemo putem Interneta i račune plaćamo elektronski i o tome ne razmišljamo previše. Svaka od ovih radnji najpre zahteva identifikaciju, upravo da ne bi došlo do neovlašćenog preuzimanja ličnih podataka. U početku, za pristup određenoj aplikaciji bilo je dovoljno samo ukucati lozinku, a kako su se razvijali mehanizmi za bezbednost na Internetu stepen zaštite je počeo da podrazumeva slanje poruke na mobilni telefon, potvrdu putem druge aplikacije i slično. Ipak, svi ostali koraci pri identifikaciji imaju manju težinu ukoliko korisnici nisu svesni koliko je važno kreirati takozvani jak passwordˮ, objašnjava Jan Keler iz beogradskog odseka digitalne agencije Namics.

Keler dodaje da problem nastaje kada lozinka nije jedinstvena i dovoljno jaka (pokazuje se kao strong password prilikom kreiranja): „Dešifrovanje lozinke je lako ukoliko su reči koje se koriste generičke i lako pretpostavljene – poput ličnih imena, datuma rođenja, naziva omiljenih bendova ili brojeva u nizu, što ugrožava sajber zaštitu.ˮ

Iz Namics-a sugerišu da je jedan od najlakših načina za stvaranje jake, a lako pamtljive lozinke: upotrebiti rečenicu koja je čoveku značajna zbog nečega i kombinovati je sa simbolima i brojevima: „Sa ovim na umu moguće je napraviti jaku lozinku i dobru prvu liniju odbrane koja će pomoći sigurnost pojedinca na Internetu. Dodatno, nije preporučljivo koristi jednu istu lozinku za sve naloge. Korišćenjem različitih lozinki sprečava se da svi nalozi jedne osobe budu hakovani u isto vremeˮ, zaključuje Keler.

Od svog nastanka, kada se koristila za vojne potrebe, do današnje obaveze svakog korisnika digitalnih uređaja (poput bankomata i pametnih mobilnih telefona), personalna lozinka/šifra je najosnovniji oblik zaštite od mnogobrojnih malverzacija podacima. Sa ciljem da se ukaže na važnost personalne šifre na Internetu, 2013. godine ustanovljen je Svetski dan password-a i od tada se obeležava svakog prvog četvrtka u maju.

Izvor: Personal magazin

Leave a Reply