Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
21 авг 2018

Top 5 programskih jezika koje treba da naučite da bi pronašli dobar posao

Prema kretanju zahteva na tržištu, predložićemo Vam 5 programskih jezika koje bi trebali da naučite da bi pronašli dobar posao i to bez univerzitetske diplome.

Prilikom rangiranja programskih jezika, uzeli smo u obzir tri kriterijuma:

  1. Vreme učenja koje je potrebno da od apsolutnog početnika dođete u fazu samostalnog pravljenja web aplikacija i tako budete spremni za zapošljavanje i poslodavce 😊
  2. Zahtevi tržišta za određenim programskim jezicima i prosečne zarade.
  3. Produktivnosti tj. koliko vremena je potrebno da vaša ideja bude sprovedena u delo. Ukoliko brže programirate i brže sprovodite zadatke u delo, tada ste produktivniji i verovatno ćete brže napredovati u vašoj karijeri.

Zato da počnemo i to kroz jedno rikverc rangiranje:

#5 – JAVA

Java je primarno objektno-orjentisani programski jezik i skoro da možemo reći da je standard danas. Obzirom na njegovu duuugu upotrebu, nalazi se u skoro svakoj kompaniji danas. Dobra stvar je što sa Java programskim jezikom možete praviti nativne mobilne aplikacije za Android. Plata Java programera je prilično primamljiva i potražnja za Java programerima ne jenjava, ali treba biti svestan činjenice, da savladati Javu nije „mačiji kašalj“. Neophodno je naučiti kompajliranje, klase, komandne linije… Jeste zahtevno ali je moguće i na kraju veoma isplativo.

#4 – SWIFT

Swift je programski jezik koji se koristi za kreiranje nativnih iOS aplikacija. Kako je namenjen za aplikacije za iPad, iPod, iPhone, ovaj programski jezik očekuje blistava budućnost. Zarade Swift programera su pozamašne, ali učenje jezika za apsolutne početnike jeste prilično zahtevno.

#3 – RUBY ON RAILS

Šta je Ruby on Rails? Praktično to je kombinacija programskog jezika Ruby i Rails framework-a za web development. Ruby se koristi za razvoj web aplikacija (e-prodavnica na primer). Prednost je što to uz Ruby možete uraditi veoma brzo. Učenje ovog programskog jezika je prilično jednostavno i čak izgleda kao da čitate na engleskom tekst. Međutim, za razliku od programera koji koriste druge programske jezike, programeri koji koriste Ruby nisu toliko plaćeniji.

#2 – JAVASCRIPT

JavaScript je veoma popularan programski jezik i možete ga pronaći na skoro svakom web sajtu koji posetite. JavaScript može da se piše i pokrene čak i u browser-u. Nije potrebno ništa dodatno instalirati na računar jer se pokreće direktno na web-u. Baš zbog toga što se piše i pokreće na webu, nudi i puno različitih opcija i mogućnosti šta možete uraditi. Sve to može biti zbunjujuće za početnike, ali uz prave instrukcije, i ovaj stepenik tj. stepenište se može savladati. U odnosu na prethodno navedene programske jezike, programeri koji rade u JavaScript-u imaju više prihode.

#1 – PYTHON

Python je jedan od najjednostavnijih programskih jezika za učenje i ujedno najplaćeniji programski jezik. Da bi stekli sliku o veličini ovog programskog jezika, možemo slobodno reći da su Google, YouTube, Reddit, Quora… napisani sa Python-om. Sa ovim jezikom možete ići od mašinskog učenja i kreiranja robota koji mogu samostalno da deluju, do web developmenta i kreiranja raznih korisnih aplikacija, pa čak i kombinovati mašinsko učenje i web development. Znači, granice ne postoje.

 

Leave a Reply