Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
11 мар 2019

Žene u IT-ju

Povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena, uradili smo retrospektivu odnosa zaposlenih u poslednjih godinu dana u Smartu. Zadovoljstvo je reći da je odnos žena u Smart timu porastao i sada iznosi 49% u odnosu na 51% koji čine muškarci. 2018. godine, imali smo zadovoljstvo da naš tim uvećamo za čak 6 pripadnica lepšeg i ništa manje snažnog pola. Evo šta su izjavile neke od koleginica o statusu žena u IT sektoru:

„Kao žena u IT svetu, vodeći malo preduzeće fokusirano na razvoj prilagođenih rešenja za naše klijente, osećam da sam ispravno pozicionirana, kao deo poslovne evolucije i usvajanja procesa rodne ravnopravnosti. Čini mi se da je napredak ovog procesa lakše našao put baš u ovoj oblasti poslovanja, prvenstveno vođen filozofijom digitalnog sveta samo po sebi, gde mi, kao žene, možemo uneti 1 i 0 na naš vlastiti način. Danas žene, ruku pod ruku sa svojim muškim kolegama, rade i sarađuju zajedno sa istim ciljem da budućnost učine boljim, kvalitetnijim i sigurnijim mestom.“ Ivana Ružićić, direktor.

„Od početka moje radne karijere radila sam većinom sa ženama. Ono što mogu da zaključim je da žene mogu da se snađu, da nauče, da rade u IT-ju rame uz rame sa muškarcima. Na čelu firme u kojoj sam počela da radim je bio muškarac koji je koordinirao projektima i procesima a žene su to bez ikakvog problema pratile i uspešno završavale svaki posao. Doprinos svakog od nas je bio ključan u svojoj oblasti gde je bio bitan završen posao. Promenom posla sam došla u još kompaniju gde su većina koleginica u sektoru gde radim žene i sve funkcioniše. Da li vam to nešto govori? 🙂 Firme traže stručnjake u svom poslu i žele radnike koji imaju znanje i žele da rade. U tom filteru CV-ja žene su se izjednačile.“ Marina Telpinger, organizator obuke.

„Imati globalnu sliku jako je teško jer trend formira niz faktora: generalna praksa ali i pojedinačni slučajevi. Pionirstvo žena u raznim tipično muškim sektorima više nije novost. Iako žene pilotkinje u Srbiji još uvek možemo pobrojati na prste jedne ruke, IT je oblast u kojoj žene već iskusno plivaju svim stilovima. Zapravo, ako bolje razmislim, IT u neku ruku i jeste stvorila žena: Margaret Hamilton je skovala termin „softversko inženjerstvo“ i svi su joj se podsmevali jer šezdesetih godina prošlog veka razvoj softvera nije shvatan ozbiljno kao ostali oblici inženjeringa. Ipak, od softvera koji je ona sa svojim timom razvila zavisili su životi kosmonauta misije Apolo 11. Pre nekoliko godina odlikovana je predsedničkom medaljom slobode koje je ujedno najveće civilno odlikovanje u Sjedinjenim Državama. Prilikom dodele odlikovanja američki predsednik Barak Obama ju je nazvao ‘simbolom generacije neopevanih žena koje su pomogle pri slanju muškaraca u svemir’. A i u zvezde dodala bih 😊 Kada su u pitanju žene u IT-ju – tu definitvno nema većih rodnih prepreka. Fizičke predispozicije kao osnova najvećih rodnih razlika u društvu u ovom slučaju ne igraju ulogu, stoga je žena u IT-u moćna i ravnopravna. Ono što ostaje kao jedna od najnepravednijih rodnih razlika u svim industrijama je ekonomski faktor: Muškarci su još uvek bolje plaćeni od žena.

IT u inženjerskom smislu je sjajno tle za ravnopravnost polova jer često ne uzima kao faktor uspeha socijalno-kulturološki momenat. S druge strane, raditi prodaju odnosno komercijalu u IT-u ili bilo kom drugom sektoru nažalost dodiruje brojne segmente društvenog života i delovanja koji neminovno nisu dostigli nivo koji je u stanju da zanemari rodne razlike (egzaktnost u inženjerstvu, rekla bih ne izlazi iz svojih okvira te ne dodiruje društveni aspekt poslovanja koji razlike među polovima i dalje itekako vidi). Stoga, rekla bih da prodaja u svom klasičnom obliku i dalje zaostaje za inženjerstvom; koliko se susrećemo sa džentlmenstvom toliko i sa seksizmom i sa svim onim “repovima” rodne nejednakosti koje postoje i u običnom životu. Opet, priroda posla zahteva žongliranje lopticama tranzicije kroz koje mi kao društvo prolazimo ali onog momenta kada u žongliranju postaneš spretan i uspešan, onda se za ulaznicu u cirkus traži karta više – a prodaja voli da proda kartu više 😊“ Svetlana Kosić, account manager.

„Iskreno, nikad nisam gledala pol kao nešto što je presudno u odnosima. Prema svima se postavljam isto, pa i očekujem da se i drugi tako ponašaju. Nikad nisam osetila drugačiji odnos zato što sam žena, ni na intervjuu za posao, ni na poslu posle. Tiha voda breg roni. Za sve je potrebno samo strpljenje. Svakako je najlepše kada poštovanje zaslužiš znanjem i delima, bez obzira na to kog si pola. U Smartu ima dosta moćnih žena, pa nema takve diskriminacije.“ Ivana Bibić, software tester.

„Pre ulaska u poslove koji se tiču IT-a, slušajući o položaju žena, mislila sam da će biti mnogo teže probiti se u tom svetu. Međutim, kako je vreme prolazilo, videla sam da se žena u IT-ju može pronaći baš kao i muškarac. Nekada i bolje! I u mogućnostima napredovanja, i na polju predavanja. Što se tiče poslova u IT-ju, pol je nebitan ukoliko postoji želja za napredovanjem i učenjem. Posebno me raduje što je sve više polaznika na IT kursevima ženskog pola, i da uspevaju odlično da se snađu i napreduju pored svih obaveza koje mi kao žene imamo. Iskustvo je i više nego pozitivno, brzo napredovanje, pomoć pri učenju i jednakost među polovima. Samim tim smatram da žena može podjednako uspeti uz rad i trud, i da je vreme kada su IT poslovi bili “muški“ odavno prošlo. Prisutna je ne samo jednakost, već i pomoć sa muške strane, jer je muški deo više nego spreman da pomogne ženama da uspeju i da se proguraju u IT svetu.“ Suzana Bosanac, predavač.

Leave a Reply