Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
5 феб 2018

4 razloga zašto odabrati sajber zaštitu za profesiju

Sajber kriminal je u stalnom porastu, počev od e-mail prevara i phishing-a do krađe identiteta i ransomvare napada – sve planirano od strane velikih kriminalnih organizacija. Samo u periodu od 2013. do 2017. godine, prijavljeno je preko 9 milijardi slučaja krađe ili gubitka podataka, od čega je skoro 61% nastalo zbog zlonamernog sajber-napada van organizacije, a 13% zbog zlonamernog inside napada.

Ovo povećanje rasprostranjenosti sajber-kriminalnih napada na poslovne organizacije, vladine infrastrukture i pojedince je istakao značaj sajber bezbednosti.

Zbog porasta sajber kriminala i naše oslanjanje na digitalni svet, potražnja za Cyber Security profesionalcima očekuje se da će porasti u narednih nekoliko godina, što će dovesti do 1,8 miliona nepopunjenih sajber radnih mesta do 2022. godine.

Izbor karijere (odluka koja utiče ceo budućnosti) nije lak izbor i niko ne može da tu odluku za Vas. Međutim, evo nekoliko važnih uputstava koje će Vam pomoći da donesete pravu odluku.  Evo nekoliko razloga zbog kojih bi trebalo da uzmete u obzir Cyber Security kao profesiju.

1. POTRAŽNJA JE IZUZETNO VELIKA

Cyber Security je napredno stručno polje u razvoju, koje ima konzistentnu potrebu za naprednim stručnjacima kako bi se obezbedila adekvatna zaštita u sajber prostoru. Tu je rast više od 100% otvorenih slobodnih pozicija, samo u Velikoj Britaniji, što ga svrstava u „Top 5 poslova u potražnji u Velikoj Britaniji“. Ovaj trend nastavlja da raste i dalje stabilnim tempom. U celini, sajber analitičari očekuju rast od 37% na tržištu rada globalno.

Alec Ross, Senior Advisor for Innovation to Secretary of State Hillary Clinton, je izjavio: “Ako bi me student bilo kog univerziteta pitao koja karijera bi mu obezbedila 30 godina stigurnog, dobro plaćenog angažovanja, ja bih odgovorio – Cybersecurity”.

Osim činjenice da je za sad ostvoreno 1 milion slobodnih radnih mesta u globalnom cybersecurity radnom okruženju, veoma je važno zapamtiti da cybersecurity eksperti rade mnogo više od samog rada sa kablovima i žicama u nekom podrumu.

Cybersecurity profesional radna mesta se nalaze na raznim nivoima, od entry-level pozicija do CEO pozicija u organizacijama. Takođe postoji i niz varijacija veština potrebnih da se specijalizujete za obavljanje ovog posla.

Evo nekih pozicija na koje se odnosi cybersecurity:

  • Chief Information Security Officer
  • Forensic Computer Analyst
  • Information Security Analyst
  • Penetration Tester
  • Security Architect

Takođe treba imati u vidu da su cybersecurity eksperti potrebni na SVAKOM POLJU koje možete zamisliti: bankarstvo, vlada, bolnice, poslovne organizacije, u obrazovanju…

Međutim, imajte na umu da kompanije traže kvalifikovane Cybersecurity Profesionalce; koji imaju neku sertifikaciju ili diplomu u cybersecurity koja će definisati posao i mogućnost napredovanja.

2. USPEŠNO IZVRŠAVANJE POSLA JE NJIHOV MOTO

Sajber zaštita kao profesija ne bavi samo jednim segmentom, već se grana u različitim oblastima kao što su Etičko hakovanje, digitalne forenzike, testiranje penetracije, informacione bezbednosti, socijalnog inženjeringa, i još mnogo toga – slično kao  što doktor može da se specijalizuje u neurologiji ili kardiologiji. Ove specijalizacije će obezbediti sigurnost kroz razne oblike. Svaka specijalizacija je jednako važna, što rezultira do jednog sveobuhvatnog zadovoljstva poslom.

3. NAKNADA JE DOBRA KAO I SAM POSAO

Kao što je već spomenuto gore u tekstu, nivo nezaposlenosti na ovom cybersecurity polju je ravan nuli. To je jasan pokazatelj da je nivo potražnje za ovim profesionalcima viši od ponude, što dalje uslovljava povećanje cene samih profesionalaca.

Trenutna platna skala Cybersecurity Engineer-a u U.S. je u proseku preko $90,000 na godišnjem nivou*. Zbog nedostatka kvalifikovanih cybersecurity profesionalaca, procenjuje se da će ovi prihodi rasti u godinama koje slede.

4. POSEBAN TALENAT ZA BUDUĆE DIGITALNE NACIJE

Kada se govori o tome da ćete imati poseban talenat za digitalne nacije, to ne znači da ste kompijuterski čarobnjak ili da predstavljate sebe kao “Neo” iz filma “The Matrix.”

Posedovanje cybersecurity veština kao što su kodiranje, razumevanje web aplikacija i sistem administracija, ili talenat za detekciju cyber napada – može biti znak da bi trebali raditi na ovom cybersecurity polju.

Ovo su neki od znakova koji Vam mogu reći da ste prava osoba za ovu profesiju:

  • Imate „oko“ za detalje – Ovo će Vam pomoći da čitate i analizirate podatke sa lakoćom.
  • Volite izazove – Nove pretnje se pojavljuju svakog dana, što Vam garantuje rad u izazovnoj atmosferi.
  • Organizovani ste – Security profesionalci moraju biti ekstremno metodični.
  • Radoznali ste – Volite da istražujete i učite nove stvari. Ova Vaša osobina će Vam svakako uticati na dostizanje potpunog zadovoljstva na novom poslu.

Sa ovako velikim neskladom ponude i potražnje na cybersecurity polju, sada je idealno vreme da se odlučite za usmeravanje svoje krarijere, birajući profesiju koja će Vam omogućiti ogromne mogućnosti.

*Visina plate varira, jer su podaci uzeti iz različitih izvora. Plata i status zaposlenog zavisi od zemlje do zemlje tj. od države do države. Jedno je sigurno, samostalni istraživački rad uvek nailazi na ohrabrenje od indrustrije i menadžmenta.

Izvor: EC Council

Leave a Reply