Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
24 јан 2024

Da li je važno napisati propratno pismo uz CV?

Propratno pismo je često nešto što se zanemaruje prilikom apliciranja za neki posao. U potrazi za poslom, često smo fokusirani na sastavljanje savršene biografije (CV-ja) kao najvažnijeg dokumenta u kojem možemo na najbolji način da istaknemo naše obrazovanje, radno iskustvo i veštine. Međutim, jednaku pažnju je potrebno posvetiti i propratnom pismu koje prati vaš CV, stoga ma koliko vam to delovalo nebitno i nepotrebno nekada je značajnije od samog CV-ja.

Evo nekoliko razloga zašto je propratno pismo neophodno u procesu zapošljavanja i šta sve možete istaći:

Personalizacija biografije
Propratno pismo vam pruža priliku da personalizujete svoju radnu biografiju. Možete posebno istaći i naglasiti specifične veštine i iskustvo koja su relevantna za određenu poziciju za koju konkurišete ili određenu kompaniju. Ovo pomaže poslodavcu da bolje shvati zašto ste baš vi idealan kandidat za tu ulogu.

Isticanje ključnih detalja
Dok CV pruža pregled vašeg profesionalnog puta, propratno pismo omogućava vam da naglasite ključne aspekte vaše karijere. Možete istaknuti posebne projekte, dostignuća ili situacije koje pokazuju vaše sposobnosti i doprinose. A nekada i određene nedostatke možete da preokrenete u svoju korist, recimo ukoliko je bilo određenih prekida u karijeri možete da objasnite da ste se u tom periodu posvetili porodici, edukaciji i sl.

Izražavanje motivacije
Propratno pismo vam omogućava da izrazite svoju motivaciju za apliciranje za određenu poziciju i rad u određenoj kompaniji. Ovaj dodatni kontekst pomaže poslodavcu da bolje razume vašu posvećenost i interesovanje za njihovu organizaciju.

Pokazivanje komunikacionih veština
Kroz pismo, poslodavac može dobiti uvid u vaše sposobnosti komunikacije. Jasan, koncizan i dobro napisan propratni tekst pokazuje da ste pažljivo razmislili o aplicirali za određeni posao.

Razlikovanje od drugih kandidata
Većina kandidata šalje CV, ali neki možda propuste priliku za propratnim pismom. Dodavanjem propratnog pisma, izdvajate se iz mase kandidata i ostavljate snažan utisak na poslodavca.

Dodatne informacije o ličnom karakteru
Propratno pismo takođe može sadržati informacije o vašim vrednostima i motivacijama koje nisu nužno vidljive u CV-u. Ovo pomaže poslodavcu da stvori potpuniju sliku o vama kao kandidatu.

Ukoliko želite da povećate svoje šanse na tržištu rada bilo da ste u potrazi za prvim zaposlenjem, želite da aplicirate na drugo radno mesto ili da unapredite svoju karijeru, na kursu „Karijerni kompas“ naučićete i kako napisati dobar CV, doći do prvih oglasa za posao i uspešno proći HR intervju.

Leave a Reply