Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
29 авг 2018

Digitalna pismenost uslov za bezbedno korišćenje interneta

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije, Tatjana Matić izjavila je danas da upotrebu savremenih tehnologija mora da prati digitalna pismenost i kompetencija.

Matić je, gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS), istakla da je za bezbednost na internetu neophodno savladati određene veštine koje digitalna pismenost podrazumeva.

Ona je, govoreći o novoj opasnoj igrici “Momo” namenjenoj najmlađima koja se širi društvenim mrežama, istakla da su u resornom ministarstvu upoznati sa postojanjem ove igrice.

Matić je naglasila da roditelji treba da obrate pažnju i da registruju svaku eventualnu promenu u ponašanju deteta, a pre svega da imaju uvid i kontrolu nad vremenom koje dete provodi na internetu kao i nad sadržajima koje prati.

Matić je podsetila na to da je resorno ministarstvo do sada održalo 207 predavanja u 41 gradu o bezbednom korišćenju digitalnih sadržaja, i napomenula da su prevencija i edukacija najznačajniji na tom polju.

Izvor: Personal Magazin

Dodali bi samo da svakako treba obratiti pažnju na ponašanje dece i razgovarati sa njima o tome. Deci je veoma teško da se usprotive svojim prijateljima i da kažu „Ne“. Na portalu SUN pronašli smo par saveta kako razgovarati sa decom i kako im objasniti kada treba da kažu „Ne“.

1) Reci NE sa punim samopouzdanjem:
Budi asertivan. Tvoj je izbor da li hoćeš ili ne želiš da uradiš nešto što te čini nesigurnim i što ti ne prija.

2) Pokušaj da ih ne osuđuješ:
Ako ti poštuješ i uvažavaš izbore drugih, i drugi bi trebali da poštuju i uvažavaju tvoje izbore.

3) Provodi vremena i sa prijateljima koji znaju da kažu „ne“:
Potrebno je veliko samopouzdanje i hrabrost da kažeš ne tvojim prijateljima. Zato provedi neko vreme i sa drugim prijateljima koji takođe ne učestvuju u aktivnosti kojoj ni ti ne želiš da učestvuješ.

4) Predloži da radite nešto sasvim drugo:
Ukoliko se ne osećaš prijatno da uradiš nešto što tvoji prijatelji rade, predloži im da radite nešto drugo zajedno.

U krajnjem slučaju, ako vidite da Vaše dete trpi pritisak sa neta i da utiče na njegovo ponašanje, uvek možete da se obratite stručnim licima koji će Vas posavetovati kako razgovarati sa detetom i koji pristup primeniti u razgovoru.

Leave a Reply