Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
6 мар 2018

Dodela sertifikata za učesnike programa Obuka za deficitarna zanimanja

6. marta u prostorijama NeoStara u Novom Sadu, dodeljeni su sertifikati za 40 učesnika programa Obuka za deficitarna zanimanja. Ovaj program je inicirala i finansirala Gradska Uprava za privredu Grada Novog Sada u cilju prekvalifikacije nezaposlenih lica sa Tržišta rada. Obuka je obuhvatala osnovni i napredni kurs Front End programiranja, sprovedenih u edukativnom centru specijalizovanom za IT edukaciju Smart School u Novom Sadu.

Tom prilikom je sa Tržišta rada izdvojeno 40 nezaposlenih lica i formirane su 4 grupe. Prva grupa je započela program Front End obuke krajem novembra 2017. godine, dok je poslednja grupa završila u februaru 2018. Nakon završetka obuke izvršeno je testiranje svih polaznika i izdat je sertifikat onim polaznicima koji su uspešno uradili završni test i na njemu pokazali 70% znanja. To je učinilo njih 36 od ukupno 40 polaznika, što iznosi 90% uspešnosti. Izuzetno veliki uspeh za ovakvu specijalističku obuku. Ostali kandidati koji nisu ispunili ovaj uslov na završnom testu, dobili su samo Uverenje o pohađanoj Front End obuci.

„Programeri su profitabilna delatnost neophodna na tržištu rada. Sve analize pokazuju da nedostaje oko 4.000-5.000 ljudi u našem gradu koji bi se bavili tim poslom“ istakao je načelnih Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju i planiranje karije Dušan Marjanović.

Uz direktora školskog centra Danijelu Rakitu, sertifikate i uverenja su prisutnima uručili Milorad Radojević član Gradskog veća za privredu, Saša Bilinović načelnik Gradske uprave za privredu, gospođa Suzana Mitrović pomoćnik načelnika za zapošljavanje i preduzetništvo i gospodin Dušan Marjanović iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Ovo je treći put da škola kompjutera Smart School učestvuje u programu Obuka za deficitarna zanimanja. U poslednjih godinu i po, sprovedene su obuke za 90 lica sa Tržišta rada i to obuke Web dizajn, PHP i C#.

Ovom prilikom, gospodin Milorad Radojević izjavio je da će Grad Novi Sad i u 2018. godini nastaviti da realizuje aktivnu meru zapošljavanja i da će izdvojiti 2,5 miliona dinara za obučavanje novih 40 osoba.

Kako je bilo na dodeli sertifikata, možete pogledati na našoj fb stranici SmartSchool.

Leave a Reply