Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
27 мај 2021

Etički hakeri – heroji moderne današnjice

Hakeri širom sveta u medijima predstavljeni su kao loši momci, kao sajber kriminalci koji pokušavaju da unište sisteme, ukradu podatke i ucenjuju njihove žrtve.

U stvarnom životu, istina nije baš tako crna kao što je to opšte mišljenje. Iako se radi o ljudima koji imaju vrhunske veštine kodiranja i korišćenja računara, hakeri mogu imati i drugačije motive od „loših momaka“, a mi ih tada zovemo Etički hakeri.

Etički hakeri rade na tome da online svet postane bolje i sigurnije mesto, tako što testiraju sistem, aplikaciju, mrežu ili neki drugi računarski resurs i sprovode hakerske napade na zahtev vlasnika kompjuterskih sistema kako bi se proverila njihova bezbednost i daju eventualne sugestije kako bi propusti mogli biti popravljeni.

Etički hakeri dokumentuju pronalaženje i pokušaj eksploatacije svih ranjivosti kako bi se utvrdilo da li su neovlašćen pristup ili druge zlonamerne aktivnosti moguće.

Institucije, mediji, online trgovine i banke često su meta hakerskih napada. Kreditne kartice i elektronsko bankarstvo učinili su banke najranjivinim na napade hakera. Upravo zato usluge etičkih hakera najviše koriste banke. Tako štite i svoje poslovne podatke i lične podatke svojih klijenata.

Doprinos etičkih hakera nije samo na ukazivanju sistemskih ili aplikativnih propusta, etički hakeri utiču i na povećanje svesnosti i budnosti zaposlenih i na konstantno prisutnu edukaciju po pitanju informacijone bezbednosti.

Etički hakeri mogu biti i sertifikovani, a profesionalna sertifikacija (C|EH) se može ostvariti uz pomoć organizacije EC-Council. Sertifikat se dobija nakon uspešno položenog ispita koji organizuje EC-Council, a koji se polaže posle obuke u akreditovanom centru za obuku (ATC – Accredited Training Center) u ovom slučaju Vaš izbor može biti i škola kompjutera Smart School kao ovlašćeni ATC. Uslov za polaganje je da imate prethodno dvogodišnje iskustvo u oblasti kompjuterske bezbednosti.

Leave a Reply