Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
2 јун 2021

Zašto je bitno da detetu u ranom periodu razvoja približite Informacione tehnologije?

Teško je zamisliti danas bilo šta bez raznih tehnoloških pomagala koje olakšavaju i pojednostavljuju svakodnevni posao i život, između ostalog. Nije tajna da je IT sektor jedna od najbrže rastućih industrija u celom svetu i da se predviđa da ćemo se u bliskoj budućnosti oslanjati sve više i više na nove tehnologije. Sve to će svakako usloviti i pojavu novih zanimanja, koje danas ne poznajemo, a oslanjaće se na informacione tehnologije.

Postoji opšte prisutna dilema koliko deci omogućiti pristup IT i savremenim tehnološkim uređajima, da li je to dobro za njihov razvoj i kada im dozvoliti pristup? Kao i u svemu, preterivanje nikad nije dobro, a uz prave i stručne smernice, IT može mnogo više doneti deci. Razvoj dece u smeru informacionih tehnologija će im obezbediti da sutra budu kompetentni na tržištu kako u zemlji tako i u celom svetu i da imaju osiguranu budućnost radeći neki od najtraženijih poslova.

Činjenica je da je to budućnost koja ih čeka, a budućnost u kojoj smo mi (starijih generacija) već počeli da živimo. U ovim uslovima pandemije, suočili smo sa brzim prebacivanjem na nov način rada i života, a time i razmišljanja i formiranja stavova. Videli smo da je moguće raditi od kuće, učiti od kuće… Videli smo koliko nam internet pruža informacija, brzo i iz više izvora. Videli smo upotrebu korisnih Smart uređaja i raznih aplikacija za olakšan rad i funkcionisanje. Videli smo da mobilni telefoni, tableti i računari mogu biti korišćeni i za mnoge druge stvari osim igranja igrica…

Jedna od prednosti sticanja znanja iz informacionih tehnologija jeste u ranom periodu razvoja je i to što deca uče da rešavaju probleme i razvijaju analitički i kritički način razmišljanja. Programiranje se deci predstavlja kao slagalica, rešavanje nekog problema gde se treba sagledati šira slika. Zajedno pokušavamo potencijalni problem da razložimo na manje zadatke i tako korak po korak da dođemo do kranjeg cilja i uspešnog rešenja.

Ako ste i Vi svesni uloge IT-ja u budućnosti i želeli biste da usmerite dete u tom pravcu, pogledajte programerske kurseve za decu i tinejdžere iz ponude škole kompjutera Smart School.

Leave a Reply