Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
19 јун 2019

Front-End vs Back-End

Da li ste se pitali koja je razlika između Front-End i Back-End programiranja? U nekoliko redova probaćemo da objasnimo osnovnu razliku…

Front-end je deo web sajta koji možete da vidite i sa kojim možete da stupate u interakciju, dok je Back-end sve ostalo 🙂

Znate priču o ledenom bregu koji se vidi u vodi. Golim okom nam je vidljivo samo par metara, dok se ispod površine vode nalazi najveći deo tog ledenog brega. To vam je baš kao i web stranica.

Delovi koje vidite i sa kojim stupate u interakciju – dugmići, padajući meniji, veliki bold fontovi – sve to čini Front-end.

Front-end koristi specifične tehnologije. HTML pravi tekst na stranici, CSS ga čini lepim, a JavaScript ga čini interaktivnim. Sve ove stvari se dešavaju u web pregledaču tj. browser-u.

Sa druge strane, Back-end je sve ono što se dešava pre nego što stigne do vašeg pretraživača. Ako želite da rezervišete let, to je mesto gde se cene i mesta proveravaju, vrši rezervacija i naplaćuju kreditne kartice. Back-end može biti vrlo jednostavan ili vrlo komplikovan.

Tipična postavka za Back-end je web server, aplikacija i baza podataka. Web server dostavlja beleške aplikaciji da biste želeli da vidite sve letove za Barselonu. Aplikacija pretražuje letove u bazi podataka, sastavlja web stranicu koja navodi dostupne letove i šalje tu web stranicu nazad na vaš računar preko web servera. To je sve Back-end. Kada računar ima sve te informacije, nastupa Front-end.

Za tehnologije koje se koriste u Back-end-u, sve dolazi u obzir. Ako baza podataka čuva vaše ime ili informacije o letu, to može biti MySQL, MongoDB, PostgreSQL ili mnoge druge. Web stranice se mogu sastaviti sa Python, Ruby on Rails ili PHP-om. Web server koji šalje te stranice na vaš računar može biti Apache, Nginx ili IIS. Naveli smo ono što se najčešće koristi, ali lista je beskonačna!

Nadamo se da smo malo raspršili maglu i da je sad malo jasnije.

Ako razmišljate o vrhu ledenog brega tj. o Front-end programiranju, najavili smo Front-End programer kurs za 8. jul, na kojem ćete steći znanja i veštine kreiranja i dizajniranja web sajtova. Slobodno nas pozovite na tel. 065 4728 200 radi konsultacija ili više informacija.

 

Zahvaljujemo skillcrush-u za sjajno objašnjenje.

Leave a Reply