Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
4 феб 2021

Gde naći mentore?

Za početak da kažemo šta bi to mentorstvo trebalo biti. Mentorstvo je odnos između više iskusne i manje iskusne osobe, sa ciljem profesionalnog razvoja manje iskusne osobe tj. prenos znanja, veština i načina razmišljanja u određenom profesionalnom domenu. Za efektno mentorstvo je neophodno da je mentor stručan u profesionalnom domenu koji je predmet mentorstva, da manje iskusna osoba prepoznaje iskusniju osobu kao stručnu i želi učiti od nje.

Mentorstvo može biti formalno i neformalno, plaćeno ili neplaćeno. Zanimljivost kod mentorstva u organizacijama jeste da je većina neformalna i indirektno plaćena. Na primer, senior kolega me mentoriše dok radimo – to meni izgleda neformalno, ali mu je to u opisu posla i u sklopu plate.

Kao pojedinac možete stupiti u mentorski odnos da ubrzate svoj profesionalni razvoj. Kako je mentor uložio da bi bio mentor, a Vi od toga imate koristi nije neobično da se mentorstvo plaća. Ukoliko se odličite za mentora, navodimo savete koje je Miloš Zeković naveo:

  1. Potražite mentore u iskusnijim kolegama na poslu i u okviru stručnih zajednica.
  2. Za mentora odaberite osobu koja vam „leži“ kada razgovarate s njom, ali nemojte smetnuti s uma da je odnos u osnovi profesionalnog karaktera.
  3. Formalna mentorstva preko treninga i programa edukacije su vrlo efikasna opcija.
  4. Otvori um za učenje od svakoga, možda je mentor neko oko Vas ko nije iz Vaše branše.
  5. Peer-mentoring je dobra opcija. Neformalno i neplaćeno, a dolazi do obostrano korisne razmene. Potražite prilike za peer-mentoring u okviru stručne zajednice ili udruženja.

Mentorstvo se razvija u profesionalnom okruženju – na poslu, u strukovnim udruženjima i na stručnim okupljanjima. Bez obzira na to da li je formalno ili neformalno, plaćeno ili neplaćeno,  mentorstvo je pre svega profesionalan odnos, ali na kraju, u većini slučajeva prerasta u prijateljstvo.

Leave a Reply