Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
15 мај 2018

I can DoIT

Da je potrebno još programera, to slušamo danima… godinama… ali šta je u stvari potrebno da se postane programer? Mnogi koji i pomisle da menjaju profesiju, prvo na šta pomisle je programiranje je super! Brzo se pronalazi posao i plate su zadovoljavajuće za normalan život. I onda nastane sumnja u sebe da li bi to zaista i mogao, to su samo neki „čudaci“ koji vole matematiku, možda nisam deo te priče, moram biti super čovek da bi to postao… U principu, dok ne probate, nećete znati.

Suština je da je programiranje kao i svaki drugi posao/zanat. Da bi postao dobar u obavljanju svog posla, neophodno je da radiš na sebi, da stičeš znanja i veštine, da konstanto učiš i da se unapređuješ… I veruj, nikad nije kasno i nikad nisi „prestar“ da okreneš život naopačke i da promeniš smer svoje budućnosti. Zato, ako imaš volje i dovoljno motivacije, došao je red i na tebe.

Naravno, potrebno je da stekneš dobru prvu, osnovnu bazu znanja da bi uopšte i mogao da se baviš programiranjem. Danas postoji veliki izbor načina na koji možeš steći tu prvu – bitnu bazu znanja! Od fakulteta, kurseva, raznih škola, tutorijala, besplatnih online obuka, učenja uz prijatelje/rodbinu… Izbor je svakako na tebi! Trebalo bi da prilagodiš učenje sebi i svom temperamentu i ukoliko uložiš puno tvog truda, rezultate ćeš vrlo brzo videti.

Razmatrajući ponude raznih programa za prekvalifikaciju i uvođenje u svet Informacionih tehnologija, kao i oglase za zapošljavanje i proces samog odabira kandidata, došli smo do zaključka da je praktičan rad neprikosloven u ovoj priči.

Najbolji rezultati se dobijaju ako se uči na praktičnim primerima. Na toj ideji je i zasnovana DoIT praksa u Smartu i sada upisuje treću generaciju budućih programera – juniora 😊 Odmah u startu birate u smer u kojem želite da idete. Da li hoćete da postanete Front End programer ili Back End programer (.NET programer), Software Tester ili ICT Administrator.

Na DoIT-u se u zavisnosti od usmerenja, radi na tri do četiri različita projekta i to u realnom okruženju. Tako i stičete praktično iskustvo rada na projektima, u timovima, tako se i susrećete sa realnim zahtevima, problemima i načinima za rešavanje.

Učenje je malo drugačije na ovom programu – introvertno. Šta to znači? To bi značilo da kod kuće učite uz postavljene i preporučene tutorijale i odmah znanje primenjujete na projektu na kojem radite. Naravno, sve uz veliku podršku stručnog mentora koji je dostupan za pitanja i pomoć „na putu“. Više o samoj DoIT praksi, možete pogledati kod nas na sajtu DoIT ili nas pozvati na telefon 021/47-28-200.

Vidimo se u Smartu!

Leave a Reply