Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
9 мај 2018

Želiš da postaneš programer? Otkrivamo istinu iza 9 uobičajenih mitova – II deo

Nakon suočavanja sa istinom i „rušenja“ prvih pet mitova o tome kako postaju programeri, nastavljamo našu priču…

Mit #6: Posao će mi doći sam po sebi

Istina: Programeri su danas traženi i većini završeni kursevi, prakse… omoguće brzo zapošljavanje. Ali to ne znači da po završetku programa, treba da sednete kući i da čekate da Vam posao dođe „pred noge“. Dok Vi čekate, oni što aktivno rade na sebi, promovišu se, raspituju se, podnose prijave… ti i takvi dobijaju poslove.

Kada ste napravili prvi korak i obukli odelo „znanje programiranja“, usudite se i ušetajte u snežnu šumu poslovnih mogućnosti. Budite proaktivni u traženju posla. Ovaj proces će zahtevati od Vas dodatno istraživanje, informisanje i dobro propratno pismo uz CV (naravno prilagođeno svakoj kompaniji kojoj se obraćate).

Mit #7: Završio sam sa učenjem

Istina: po završetku Vašeg programa, posedovaćete dosta programerskih veština. Međutim, to ne znači da ste završili sa učenjem. Ukoliko ne koristite ono što ste naučili, budite sigurni da ćete bar pola zaboraviti. Zato je neophodno da naučene programske jezike svakodnevno koristite.

Kako sve privredne oblasti konstantno rade na unapređenju, tako i u IT industriji morate pratiti aktuelne tehnologije, pravce i metode uspešno realizovanih projekata. Kao što ne biste voleli da Vas leči doktor iz srednjeg veka sa tada dostupnim znanjem i instrumentima, tako i Vaši budući poslodavci očekuju od Vas da koristite nove alate za rad i da uspešno završavate projekte.

Mit #8: Ne treba mi IT zajednica

Istina: Nakon završetka programa, postajete deo IT zajednice. Polaznici sa kursa/prakse, postaju Vaše buduće kolege i Vaš najdragoceniji profesionalni resurs. Čak i onaj kolega za koga ste pomislili da je čudan jer slabo priča šale, ima predugu bradu i voli da nosi papuče dok kucka na tastaturi, jednog dana može postati Senior Developer u kompaniji u kojoj bi želeli da radite… Zato ostanite u kontaktu.

Mit #9: „Srediću“ ovaj intervju bez pripreme

Istina: Čak i uz dobar trening, i dalje treba da se pripremite za intervju. Posmatrajte to ovako, sa svakim dolaskom na intervju, gradićete svoje samopouzdanje i moći ćete bolje da se prezentujete. To Vam je kao mišić. Ako ga ne vežbate, atrofiraće i neće biti puno koristi od njega.

Vežbajte standardne testove koji se daju na intervjuima. Uglavnom su to tehnički intervjui, neki čak i sa nekim programerskim izazovom koji ćete trebati rešiti…

Vežbajte i Vaš nastup pred ogledalom, dok Vam ne postane prijatno da odgovarate na pitanja koja će Vam postavljati. Da ne zaboravimo osnovno – redovno ažurirajte Vaša znanja i veštine u CV-ju i na LinkedIn-u.

Put programera nije najlakši put i karijera programera nije za svakoga. Međutim, ukoliko imate volje, želje i ukoliko ste spremni da učite i radite, rezultati će doći. Sve dok to imate na umu i ostanete svesni istine iza ovih mitova, bićete u dobroj poziciji da nastavite svoju strast i buduću karijeru.

Budite strpljivi, predani i uporni… i ne zaboravite da se dobro zabavite na tom putu! Želimo Vam puno sreće i uspeha kao budućem programeru.

Leave a Reply