Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
18 сеп 2020

Kako vam mentor može pomoći da budete bolji u programiranju

Možda je najbolje započeti sa citatom “If I have seen further than others, it is by standing upon the shoulders of giants” Sir Issac Newton. Ukratko, mentori pružaju dragocene savete i resurse koji nisu nužno ili lako dostupni.

Mentorstvo je presudni deo profesionalnog rasta i razvoja. Poznato je da mentori otvaraju vrata i podučavaju ključne veštine, obezbeđuju uvide i daju podršku. Mentori su upravo oni koji su već prošli kroz mnoštvo resursa i sadržaja za učenje i praktičnih projekata, i kao takvi često imaju dragocen uvid u presudne materijale i teške faze u radu.

Sjajan mentor mogao bi da proceni vaše trenutno iskustvo i identifikuje oblasti koje zahtevaju poboljšanje. Mogao bi da vam ukaže na prave resurse za komplementarno učenje, skrati vašu krivulju učenja, osmisle korak po korak program za pamćenje novih veština primenom u praksi, otvori vam um ka novim idejama i mogućnostima i savetuje vas kako da se promovišete – zbog čega je toliko i vredan.

A zašto bi svako trebao da ima mentora?

1. Mentori pružaju informacije i znanje.

Kao što je Bendžamin Frenklin rekao, „Kaži mi i zaboraviću, nauči me i možda se setim, uključi me i naučiću“. Ekonomija nove radne snage ne funkcioniše samo na teškom radu već na pametnom radu. Morate biti pametniji u vezi sa ljudima, vezama, procesima, mogućnostima i strategijama. Veliki mentori pomažu vam da postanete pametniji svojim mudrim savetima.

2. Mentori mogu da vide gde treba da se popravimo.

Konstruktivna kritika je uvek dobra, osim ako imate problem sa velikim egom. Iskusni mentor će vam uvek skrenuti pažnju šta dobro a šta ne radite tako dobro… pa čak i kad vi to sami ne možete videti.

3. Mentori pronalaze načine da podstaknu naš lični i profesionalni rast.

Mentori postavljaju razne ciljeve i puštaju vas da vide da li ih možete postići sami, sve vreme gledajući iz daljine kako vam ovi projekti pomažu u razvoju. Zatim sa vama porazgovaraju šta su primetili tokom procesa projekta – šta je bilo dobro a šta ne. Fokus im je postavljen na karakter i vrednosti koje će negovati vaš lični rast. Oni fino podešavaju i transformišu vašu viziju. Pružaju ideje, misli i uvide koji izazivaju i omogućavaju vam da sagledate dalje od svoje sfere uticaja. Podižu vaše sposobnosti razmišljanja. Ne zaboravite: Mentori vas uzdižu čineći da njihova ramena postanu vaša platforma.

4. Mentori nude ohrabrenje i pomažu vam da nastavite dalje.

Mentori su tu da vam ponude svoju podršku, ohrabrenje i smernice koje će vam uticati na somopouzdanje i neće vam dozvoliti da se zaustavite. Takođe vas stalno motivišu i izazivaju da idete dalje nego što ste zamislili. Mentori će vas potapšati po leđima kada uspete, voditi vas ka izvlačenju lekcija iz vaših neuspeha i tako će vas gurati do nekih novih granica.

5. Mentori mogu biti konektori.

Mentor vam može pružiti pristup drugima iz vaše industrije, onima koji su spremni da investiraju u vašu kompaniju, ponuditi svoje veštine i stručnost, i pomoći vam da se približite svojoj ciljnoj grupi.

6. Mentori imaju iskustva iz kojih možete naučiti kako biste sprečili da napravite iste početničke greške.

Mentori vam daju životne lekcije i to iskoristite veoma pametno!

Imajte na umu da mentora ne bi trebalo zameniti sa učiteljem/nastavnikom/profesorom. Zadatak nastavnika je da kreira nastavni plan koji svojim učenicima pruža sva osnovna znanja. To nije ono što mentor radi – oni su odgovorni za to da vi ostanete na pravom putu i ​​da vam pomažu u snalaženju u resursima.

Upravo jedan takav program uz kvalitetne mentore, nalazi se u našoj ponudi za sve one koji žele da se prekvalifikuju u IT sektor – DoIT praksa. Uz mentore se ostvaruje 560 sati invertnog učenja i rada na praktičnim projektima kako bi se osposobili za Juniorske pozicije u IT kompanijama. Za detaljniji program pogledajte našu stranicu – DoIT praksa.

Podelićemo sa vama još neka zanimljiva istraživanja vezane za mentore:

  • Zaposleni koji su imali mentora su unapređivani PET puta češće nego oni koji nisu imali mentora. Izvor: Sun Microsystems
  • 96% onih koji su imali mentora su izjavili da su direktno primenili naučeno tokom mentorskog perioda u svojoj karijeri. Izvor: Colorado Technical University
  • 75% rukovodilaca ukazuju na to da je mentorstvo odigralo ključnu ulogu u njihovim karijerama: Izvor: ASTD
  • 95% onih koji su imali mentore je izjavilo da ih je to iskustvo motivisalo da daju svoj maksimum. Izvor: The War for Talent
  • 96% rukovodilaca je izjavilo da je mentorstvo značajan alat za razvoj. Izvor: Account Temps
  • 44% izvršnih direktora je mentorske programe stavilo na listu tri najefektivnijih strategija za poboljšanje napretka žena u viši menadžment. Izvor: Dr. Belle Ragins za Catalyst
  • 71% Fortune 500 kompanija imaju mentorski program. Izvor: Colorado Technical University

Leave a Reply