Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
18 јан 2018

Ko je u stvari Front-end developer (Front-end programer)?

Ako ste u potrazi za promenom karijere ili želite da naučite nove veštine kako bi unapredili vašu karijeru, uvek je dobar predlog gledati ka traženim i aktuelnim zanimanjima. Lični razvoj na atraktivnom polju tehnologije je opravdan kad se uzmu u obzir visina plate, kreativnost posla i fleksibilnost rasporeda.

Ako želite da se „probijete“ na ovom polju, front-end development je odlično polje za početak. Front-end web sajta je deo koji korisnici koriste za interakciju. Sve što vidite kada se krećete na Internetu, od fontova, boja, pa sve do padajućih menija, slajdera/klizača, je kombinacija HTML, CSS i JavaScript koda kontrolisanog od strane kompjuterskog pretraživača.

Front-end developer je vrsta kompjuterskog programera koji kodira i kreira vizuelne front-end elemente softvera, aplikacija ili web sajtova. On ili ona stvara računarske komponente/funkcije koje su direktno vidljive i dostupne krajnjem korisniku ili klijentu.

Front end developeri (programeri) kodiraju web sajtove koristeći gradivne blokove HTML-a, CSS-a i JavaScript-a. Oni su u stvari oni koji dizajn prenesu na web sajt koji radi. Krajnji rezultat njegovog rada je kod koji služi kao Front-end struktura web sajta, koju će back-end developer koristiti da bi dodao poslovnu logiku i povezivao bazu podataka i procese, između ostalih procesa.

Front-end developer je odgovoran za to da web sajt vizuelno odgovara kako je prvobitno zamišljen (dizajniran) i da radi bez greške. Takođe je zadužen i za to da web sajt ima istu vidljivost kroz različite kompjuterske i mobilne web pretraživače.

Kod softverskih aplikacija, Front-end programeri kreiraju grafički korisnički interfejs (GUI) koji omogućava pristup back-end funkcijama i mogućnostima softvera.

Ukoliko ovde vidite priliku za Vaše lično napredovanje, javite se. Front-end programer obuka je zakazana za 29. januar u školi kompjutera Smart School.

Više pogledajte na Front-end programer.

Leave a Reply