Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
14 сеп 2018

Konferencija Digitalije u Novom Sadu

U sredu, 12. septembra, održan je prvi dan trodnevne konferencije Digitalije 2018 u Novom Sadu. Mladim učesnicima srednjih škola, predstavljen je značaj digitalne i medijske pismenosti i prednosti digitalne kompetencije, kao i koja je uloga i značaj neformalnog obrazovanja u IT sektoru.

Uz JISA predstavnika Bojanu Minić, koja je predstavila ECDL program kod nas i u svetu, vrednost ECDL edukacije i sertifikacije prezentovala je i Ivana Ružičić direktorica kompanije Smart doo koja je među prvima u Srbiji još 2005. godine postala ovlašćeni ECDL testing centar. U okviru kompanijskog edukativnog centra Smart School, u ponudi se nalaze i Business Master paketi obuke koji su prilagođeni ECDL programu i zvaničnoj sertifikaciji. Ivana je istakla da je kruna ove dugogodišnje saradnje izdatih preko 2.500 ECDL indeksa i da je u našem centru položeno oko 9.500 ECDL modula.

Na drugom delu konferencije, uz predstavnike Regionalne Razvojne Agencije Marije Prokapić, i Rodoljuba Oreščanina iz Women in IT, Snežana Vasić, marketing menadžer kompanije Smart, predstavila je Računarsku gimnaziju Smart koja uz formalno obrazovanje učenika uspešno već 9 godina za redom, sprovodi i ECDL program kao deo neformalnog obrazovanja učenika. Snežana je takođe istakla značaj inovacija na domaćem i stranom tržištu koje se moraju uvoditi i u edukaciju. Tako je i predstavila prisutnim učesnicima, program DoIT prakse – prakse za buduće programere, koja podrazumeva novine u učenju. Naime, kroz introvertni princip učenja preko tutorijala kod kuće, polaznici ove osmomesečne prakse se pripremaju za rešavanje problema i uspešno sprovođenje projekata. U edukativnom centru Smart School zatim sa saradnicima iz svog tima, uz nadzor mentora rade na 4 različita projekta. Tako svaki praktikant zvanično ima 560 sati učenja i praktičnog rada na projektima.

Na konferenciji su učestvovali i predstavnik Mense Predrag Đukić sa zanimljivim predavanjem na temu uvođenja inovacija u postojeći sistem obrazovanja, Prof dr Branko Milosavljević iz Informatike doo, kao i Nebojša Rudić iz udruženja Uzudim.

Leave a Reply