Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
Data analitičar
12 мај 2023

Postanite traženi stručnjak za analizu podataka

Stručnjaci koji poznaju Microsoft Power BI su trenutno veoma traženi na tržištu rada. Razlozi za to su sledeći:

 1. Porast potrebe za analitikom podataka: Sa sve većim količinama podataka koje organizacije prikupljaju, postoji velika potreba za stručnjacima koji mogu efikasno da analiziraju i izvlače vrednost iz tih podataka. Microsoft Power BI pruža moćne alate za analizu podataka, vizualizaciju i donošenje informisanih poslovnih odluka.
 2. Popularnost Microsoft ekosistema: Microsoft je jedan od najvećih igrača u industriji softvera, a njihovi proizvodi, uključujući Office 365 i Azure, imaju veliku primenu u poslovnim okruženjima. Power BI je integrisan u ovaj ekosistem i pruža snažne mogućnosti za prikazivanje i analizu podataka, zbog čega je visoko tražen među organizacijama koje već koriste Microsoft tehnologije.
 3. Fleksibilnost i intuitivnost: Microsoft Power BI je poznat po svojoj upotrebljivosti i intuitivnom korisničkom interfejsu. Ne zahteva duboko tehničko znanje programiranja ili analitike podataka, što omogućava širokom spektru stručnjaka, kao što su poslovni analitičari i menadžeri, da ga efikasno koriste u svakodnevnom radu.
 4. Rast tržišta Business Intelligence (BI) alata: Tržište BI alata se stalno širi, a Power BI je postao jedan od lidera u tom prostoru. Povećana potreba za stručnjacima koji mogu koristiti ove alate za upravljanje podacima, generisanje izveštaja i vizualizaciju podataka stvara veliku potražnju za stručnjacima za Microsoft Power BI.

S obzirom na ove faktore, stručnjaci koji poznaju Microsoft Power BI mogu očekivati dobre mogućnosti zapošljavanja i mogu biti visoko cenjeni u industriji analitike podataka.

Kako steći potrebne veštine?

Kurs „Microsoft Power BI Data Analyst“ (PL-300T00) je dizajniran da pomogne polaznicima da steknu veštine za analizu podataka i vizualizaciju podataka uz pomoć Microsoft Power BI platforme. Ovaj kurs je namenjen osobama koje žele da postanu stručnjaci u korišćenju Power BI alata za prikupljanje, transformaciju i vizuelizaciju podataka radi donošenja informisanih poslovnih odluka.

Nekoliko ključnih tema koje se pokrivaju u kursu obuhvataju:

 1. Uvod: Pregled funkcionalnosti i mogućnosti Power BI platforme.
 2. Priprema podataka: Rad sa različitim vrstama podataka, transformacija i modeliranje podataka za analizu.
 3. Izrada vizuelizacija: Kreiranje interaktivnih grafikona, tabela, izveštaja i kontrola za prikazivanje podataka.
 4. Napredne funkcionalnosti: Korišćenje naprednih mogućnosti Power BI platforme, kao što su DAX izrazi, upravljanje sigurnošću i raspodela izveštaja.
 5. Rad u timu: Korišćenje Power BI servisa za deljenje izveštaja, saradnju i upravljanje resursima.

Ko sve može biti stručnjak za analizu podataka?

Evo nekoliko ciljnih grupa koje bi mogle imati koristi od ovog kursa:

 1. Data analitičari: Osobe koje se bave analizom podataka i žele da nauče kako da efikasno koriste Power BI za prikupljanje, transformaciju i vizualizaciju podataka radi izvlačenja relevantnih informacija.
 2. Poslovni analitičari: Stručnjaci koji žele da unaprede svoje sposobnosti u analizi podataka i prezentaciji rezultata. Kroz ovaj kurs, mogu naučiti kako da koriste Power BI alate za izradu impresivnih izveštaja i vizualizacija.
 3. Menadžeri i izvršni direktori: Osobe na rukovodećim pozicijama koje žele da steknu dublje razumevanje podataka i donose informisane odluke. Kroz ovaj kurs, mogu naučiti kako da koriste Power BI za praćenje ključnih performansi, identifikaciju trendova i otkrivanje poslovnih prilika.
 4. IT stručnjaci: Osobe koje se bave implementacijom i održavanjem Power BI infrastrukture u organizaciji. Kroz ovaj kurs, mogu naučiti najbolje prakse za upravljanje Power BI servisima, sigurnošću i raspodelom izveštaja.

U Smart school kurs „Microsoft Power BI Data Analyst“ (PL-300T00) je zakazan za 3. jun i možete se prijaviti putem sajta veoma lako bez registracije, a detaljne informacije možete dobiti ako nas pozovete na  0604728200 ili nas kontaktirajte mejlom na school@smartschool.rs.

Leave a Reply