Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
29 мар 2020

Scrum Master Junior Kako otpočeti karijeru ako nemamo iskustva

Podelićemo sa Vama zanimljiv i koristan članak naših prijatelja iz Agile Humans sa kojima i organizujemo Agile&Scrum obuke…

Uloga Scrum Mastera u Scrum timu ili agilnoj kompaniji sve je traženija poslednjih godina, a po relevantnim istraživanjima tražiće se sve više i ubuduće.

Razlog je jednostavan – sve više kompanija zainteresovano je za agilan način poslovanja kako bi smanjile rizik od ulaganja u inovacije, ostale kompetentne na sve promenjivijem tržištu, i kroz iterativno-inkrementalan razvoj proizvoda obezbedile veće zadovoljstvo klijenata i krajnjih korisnika.

Agilne metodologije postale su sinonim modernog poslovnog razvoja. Uprkos tome što se kompetencije za agilna zanimanja ne mogu steći u okviru formalnog obrazovanja, i u svetu i kod nas u regionu, zainteresovani mogu steći relevantno obrazovanje, na primer, na treninzima koje vode agilni treneri sa višegodišnjim iskustvom.

Za obukama za Scrum Mastera vlada prilično interesovanje među zaposlenima iz IT sektora ali sve više i među onima iz drugih industrija poput marketinga, finansija, HR-a, među preduzetnicima kao i liderima kompanija koji žele da uvedu agilne promene i novi pristup radu, a zatim i među sasvim atipičnim profesionalcima kao što su biolozi, filolozi, arheolozi. Među polaznicima su kako oni čije kompanije su već na nekom stepenu agilnih promena, tako i oni kojima je trening doslovno uvod i prvi korak ka agilnoj karijeri. Dolaze i studenti i mladi na samom početku karijere.

Međutim, po završetku treninga, polaznici iz različitih poslovnih okruženja pitaju se koji je naredni korak. Kako steći iskustvo koje većina kompanija koje raspisuju konkurse za Scrum Mastera traži? Ovo je jedna od čestih tema i na meetupima od Beograda do Njujorka gde agilni profesionalci imaju priliku da se upoznaju i razmene iskustva.

Evo nekih saveta od njih.

KRENIMO U PROMENE S ONIM ŠTO NAM JE NA RASPOLAGANJU

Šta možemo učiniti odmah?
Verovatno je da promena karijere neće biti nagla. Ono što možemo učiniti već od ovoga trenutka je rad na sopstvenim uverenjima i vrednostima, na sopstvenom mindset-u. On se ogleda u primeni agilnih vrednosti na konkretne situacije. Poštovanje svih članova tima, saradnja na postizanju zajedničkog cilja kako bi se odgovorilo na zahteve klijenata i krajnjih korisnika, spremnost za učenje, u ciklusima i kroz greške, prilagođavanje iznenadnim promenama i sposobnost da se odgovori na njih, neke su od najvažnijih agilnih vrednosti kojima se možemo aktivno baviti u kakvom god poslovnom okruženju da se nalazimo. Agilni način razmišljanja takođe podrazumeva stav da naše sposobnosti nisu unapred definisane, već da ih možemo graditi i jačati; da izlazimo u susret izazovima umesto da ih izbegavamo; da promašaje i greške vidimo kao priliku da naučimo nešto novo.

Šta ako radimo u kompaniji koja nije agilna?
Možemo vežbati potrebne veštine u svom okruženju. Na poslu na kojem smo, možemo probati da implementiramo Agilno korak po korak: da objasnimo prijateljima i kolegama šta je Agilno, koji su njegovi principi i vrednosti. Scrum Master je i fasilitator i kouč u jednom agilnom timu. Potrebno je da bude odlučan i hrabar. Možemo istražiti mogućnosti da oprobamo i savladavamo ove uloge korak po korak u okviru kompanije u kojoj radimo, čak iako ona nije na putu agilne transformacije. Možemo tražiti da budemo fasilitator (neko ko vodi sastanke) a da naša titula ne mora zvanično biti Scrum Master.

Da li se radije zaposliti u velikoj kompaniji ili maloj?
Ako tražite posao i možete da birate između velike i male kompanije, možda je dobra opcija razmotriti zapošljavanje u velikoj. Velika kompanija ima više prilika za razvoj, i veća je verovatnoća da ćemo pronaći nekog iskusnijeg kolegu koji nam može biti mentor. Možemo nastojati da se zaposlimo na poziciji za koju imamo potrebna znanja i veštine, a uz koju možemo da počnemo da primenjujemo Scrum.

Da li se javljati na oglase za posao ako kompanija traži seniore?
Iskustvo govori da vredi probati. Pošto se Scrum Master seniori teško nalaze, moguće je da će kompanija zaposliti agilnog kouča i Scrum Mastera juniora. Važno je u prijavi za posao jasno opisati iskustvo, čak i kada nije veliko, kao i volju da se napreduje, naravno, ako je autentična. Dobro je opisati poslove koje smo obavljali iz liderskog i fasilitatorskog ugla, bez obzira na to kako su se naše pozicije zvale.

Želite li da se pridružite agilnoj zajednici koja od nedavno povezuje agilne ljude iz čitavog regiona?
Pridružite se Agile Humans Lean Coffee MeetUp zajednici.

Izvor: Agile Humans

Leave a Reply