Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
31 јан 2019

Šta je to ITIL?

Danas se podrazumeva da su svetovi biznisa i tehnologije neraskidivo povezani. Da bi ostala konkurentna, kompanija mora biti u stanju da razvija svoje i korporativne ciljeve i IT mogućnosti, bez obzira koliko nezgodan bio taj proces.

Treba biti svestan trenutnih procesa i praksa upravljanja unutar organizacije, i time treba da se vodi razvoj IT usluga. Bez toga, proces upravljanja IT uslugama (IT Service Management ITSM) će biti gubitak vremena, novca i truda, dajući konkurentima šansu da privuku kupce efikasnijim ponudama.

ITIL (Information Technology Infrastructure Library) je skup ITSM praksi koje koriste neke od najistaknutijih organizacija na svetu, uključujući HSBC, IBM i čak NASA. Dizajniran je tako da standardizuje procedure za kvalitetno IT upravljanje, pomažući organizacijama da izbegnu najčešće zamke kako bi isporučile najbolji mogući kvalitet usluga. To je okvir, skup najboljih praksi za kreiranje, unapređenje i isporuku IT operacija i usluga.

Cilj je da pomogne organizacijama da upravljaju rizicima, ojačaju odnose sa klijentima kroz pružanje usluga koje zadovoljavaju njihove potrebe, uspostave ekonomične prakse i stvore stabilna IT okruženja za rast, merenje i promene. Ukratko, ITIL praktičar je stručnjak u kontinuiranom oblikovanju procesa razvoja IT usluga.

ITIL nije izgrađen oko nekog specifičnog poslovnog modela i zasniva na kolektivnom iskustvu IT profesionalaca. Primenjen je u više industrija, uglavnom zahvaljujući činjenici da se praktično svaka industrija u svetu sada oslanja na IT u nekom obliku.

ITIL je podeljen na više nivoa i modula, i zato pokriva sve od servisa do stalnog poboljšanja, omogućavajući praktičarima da ne samo prilagode infrastrukturu IT usluga, već́ i da se pripreme za dalje promene.

Dobro vođena IT organizacija koja upravlja rizikom i čuva infrastrukturu i koristi niz procesa za poboljšanje životnog ciklusa IT usluga, ne samo da štedi novac, već omogućava poslovnim ljudima da svoj posao obavljaju efikasnije. Pomaže u jačanju sposobnosti orgnaizacija, procesa i ljudi, održivoj produktivnosti za organizacije i stvaranje boljeg, konzistentnijeg iskustva za klijente. Tako se osigurava izbegavanje ranjivosti koja dolazi sa promenom tehnologije, jer organizacijama omogućava brzo prilagođavanje i ostajanje na vrhu konkurencije.

Tokom godina, kredibilitet i uslužnost ITIL-a je postao prepoznatljiv, a 2005. godine njegova praksa doprinela je i usklađena je sa ISO/IEC 20000 Service Management standardom, prvim međunarodnim standardom za upravljanje IT uslugama (zasnovanom na britanskom standardu BS15000).

Evolucija

Izvor: TechTarget

Prednosti ITIL-a

ITIL pruža sistematičan i profesionalan pristup upravljanju preko IT usluga i omogućava sledeće prednosti:

 • bolje usklađivanje ciljeva između IT odeljenja i biznisa
 • smanjene IT troškove koji postaji ujedno i vidljiviji
 • poboljšane IT usluge kroz upotrebu dokazanih procesa najbolje prakse
 • povećano zadovoljstvo korisnika kroz profesionalniji pristup u pružanju usluga
 • standardi i smernice
 • smanjenje operativnih troškova zbog bolje upotrebe resursa
 • poboljšana produktivnost i rokovi usluga
 • poboljšana upotreba veština i iskustva
 • fleksibilnije okruženje za usluge koje se lako prilagođavaju promenama
 • poboljšanu isporuku third-party usluga kroz ITIL specifikaciju ili BS15000 kao standarda za pružanje usluga u nabavkama usluga

Glavna prednost ITIL-a je njegova svestranost. Praksa je skalabilna i fleksibilna, što omogućava organizacijama da preuzmu onoliko koliko žele. ITIL čak može biti prilagođen za rad uporedo sa drugim praksama, uključujući COBIT, Six Sigma i TOGAF.

ITIL oblasti

ITIL se fokusira na vrednost onoga što IT pruža; ne alate, već rezultate. Drugim rečima, IT postoji da bi zadovoljio potrebe korisnika. Kada shvatimo usluge i upravljanje uslugama, ITIL se sastoji od pet glavnih oblasti:

 1. Service Strategy:Opisuje poslovne ciljeve i zahteve klijenata i kako uskladiti ciljeve oba entiteta.
 2. Service Design: Navodi prakse za izradu IT polisa, arhitektura i dokumentacije.
 3. Service Transition:Savetuje o upravljanju promenama i praksi izdavanja; vodi administratore kroz prekide i promene u okruženju.
 4. Service Operation: Nudi načine za upravljanje IT uslugama na dnevnoj, mesečnoj i godišnjoj bazi.
 5. Continual Service Improvement:Pokriva kako uvesti poboljšanja i ažuriranja polisa u ITIL proces okviru.

ITIL je framework dizajniran da standardizuje odabir, planiranje, isporuku i održavanje IT usluga u okviru poslovanja. Cilj je poboljšanje efikasnosti i postizanje predvidivog pružanja usluga. ITIL okvir omogućava IT administratorima da budu poslovni partneri, a ne samo back-end podrška. ITIL smernice i najbolje prakse usklađuju aktivnosti i troškove IT odeljenja sa poslovnim potrebama i menjaju ih kako poslovanje raste ili menja smer.

Sertifikacija

Usvajanje i održavanje ITIL-a zahteva obučene i sertifikovane stručnjake za vođenje kompanije i njenog IT osoblja. Kompanije kao što su Microsoft, IBM i Hewlett Packard Enterprise (HPE) koriste ITIL kao osnovu za vlastite interne smernice rada.

Ako i Vi želite da se sertifikujete i postanete ITIL stručnjak, trening za taj prvi korak ITIL Foundations of IT Service Management, najavljen je za 20. maj u edukativnom IT centru Smart School. Rezervišite Vaše mesto na vreme uz izuzetne popuste za rane prijave.

Više informacija na telefon +381 65 4728 200 ili na mail: school@smart.rs

Leave a Reply