Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
Uspešno završen još jedan program za prekvalifikaciju u pravcu deficitarnih IT zanimanja
20 јул 2021

Uspešno završen još jedan program za prekvalifikaciju u pravcu deficitarnih IT zanimanja

Gradska uprava za privredu Grada Novog Sada od 2015. godine uspešno sprovodi program prekvalifikacije nezaposlenih lica za deficitarna zanimanja na polju informacionih tehnologija.

Na osnovu analize tržišta rada u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, zaključeno je da potražnja za IT zanimanjima prevazilazi postojeću ponudu i zato se svake godine povećavaju izdvojena sredstva za Akcioni plana zapošljavanja i obuke za deficitarna zanimanja. Rezultati su više nego dobri, gde se pokazalo da više od 50% učesnika ovog programa u prvim mesecima nakon obuke, nađe posao u struci za koju su se prekvalifikovali.

Za obuku za deficitarna zanimanja – Front End Developer, krajem prošle godine, testirano je ukupno 60 prijavljenih kandidata iz baze Nacionalne službe za zapošljavanje, od kojih je odabrano 30 najboljih koji su započeli program obuke. Polaznici su bili podeljeni su u 2 grupe od po 15 polaznika, što se pokazalo kao dobra dugogodišnja praksa. Fond časova na ovoj obuci je iznosio 170 školskih časova, tokom perioda od 5 meseci, sa obaveznih 80 sati prakse.

Ni novonastali uslovi tokom pandemije Korona virusa nisu uticali na to da se program sa uspehom realizuje. Kompletna obuka i praksa su se odvijali online u školi kompjutera Smart School u Novom Sadu. Polaznici su dobijali sve materijale u digitalnom formatu i mogli su da pogledaju naknadno snimke svakog predavanja i da tako nadoknade propušteno.

„Velika većina polaznika je pokazala želju za učenjem i timski duh. Uspešno su pratili online nastavu i završavali planirane primere i vežbe. Dinamika predavanja se pokazala dobro jer su polaznici uspevali da pređeno gradivo još dodatno obrade kod kuće prateći snimke predavanja. Kreirali su svoje grupe na internetu kako bi i van nastavnog centra komunicirali i rešavali nejasnoće. Većina polaznika su bili izuzetno aktivni na časovima i aktivno učestvovali  u raspravi kod dopunskih pitanja.“ – izjavio je jedan od predavača i mentora obuke, Gordan Blažić. „Kandidati su imali 2 nedelje rok da završe svoje projekte i na taj način se upoznaju sa definisanjem rokova na projektima. Aktivnost je bila na visokom nivou i polaznici su pokazali maksimalnu angažovanost. Domaći zadaci su pokazali svoju opravdanost i uspešnost, jer su tražili dodatno angažovanje kandidata kod kuće“ dodao je on.

Svih 30 kandidata su od početka godine uspešno savladali HTML, CSS, JavaScript, jQuery, Bootstrap, AJAX, SASS, GIT i ReactJS i tako se pripremili teorijski i praktično kroz projekte, da odmah započnu za radom u IT sektoru kao Junior Front End programeri.

Na ovogodišnjoj obuci od ukupno 30 kandidata 25 kandidata je redovno pisustvovalo obuci.

Od ukupno 30 kandidata 26 kandidata je pokazalo ostvarilo više od 70% minimalnog broja bodova na testiranju i steklo pravo na dobijanje sertifikata o uspešno završenoj obuci.

Od ukupno 30 kandiata 17 kandidata je aktivno učestvovala na praktičnom delu i možemo reči uspešno završila praksu. (56,7% kandidata).

Od 17 kandidata koji su uspešno završili i obuku i praktičan deo 8 kandidata će dobiti i pismo preporuke od predavača i škole.

Kompanija Smart doo u svom sastavu ima i sektor koji se bavi razvojem aplikacija i plan nam je da jednog polaznika sa obuke i zaposlimo.

Leave a Reply