Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
Zbog čega učiti SQL jezik?
21 јул 2021

Zbog čega učiti SQL jezik?

Sedamdesetih godina informatičari su počeli da razvijaju standardizovani način upravljanja bazama podataka, a iz tog istraživanja izašao je SQL. Krajem 1970-ih i početkom 80-ih objavljen je niz proizvoda zasnovanih na SQL-u. Ovaj programski jezik stiče popularnost kada je Američki nacionalni institut za standardizaciju (ANSI) usvojio prvi SQL standard 1986. Nastavak rada na relacionim bazama podataka doveo je do postepenog unapređivanja, čineći ga jednim od najpopularnijih postojećih jezika baza podataka.

U daljem tekstu navešćemo par osnovnih razloga zbog čega je ovo zanimanje vrlo perspektivno i obećavajuće u današnjem svetu tehnologija. A ukoliko se opredelite za put učenja SQL-a, Microsoft SQL kurs koji drže naši predavači može da bude od koristi.

 

QUERYING DATA WITH TRANSACT-SQL

 

Nužno u svakoj grani poslovanja

Ako  nesređene podatke ne znamo da čitamo i izvučemo ono što nam je potrebno, ta baza nam je praktično beskorisna. Tu upada SQL. Uz pomoć SQL-a možemo da kreiramo jednostavne upite i dođemo do podataka koji bi nam bili korisni.

Pogledajmo to na prostom primeru. Recimo da radite u prodajnom sektoru kompanije koja stupa u kontakt sa kupcima i potencijalnim kupcima putem telefona. Kako bi se odredila produktivnost i uspešnost svakog zaposlenog, važno je odrediti koliko poziva je svaki zaposleni imao i koje su bile dužine. Kroz SQL, možete sa par jednostavnih linija koda da kreirate takav upit i izvršite procene rada vašeg zaposlenog.

Jednostavno, iako na prvi pogled ne izgleda tako

Zapravo, mnogi se plaše da zađu u svet programiranja i programskih jezika zbog poteškoća na koje mogu da naiđu pri savladavanju date materije. SQL predstavlja odličnu polaznu tačku, budući da je to programski jezik koji je zasnovan na engleskom jeziku i prilično ga je lako razumeti. Jednostavne SQL naredbe poput SELECT, ORDER BY i INSERT (koje se obično prikazuju velikim slovima) pomažu administratorima da usmeravaju podatke u tabelu baze podataka i iz nje.

Tražnja za SQL programerima ne jenjava

Ukoliko se odlučite da se usmeravate ka ovom zanimanju, za vas nema gladi. Prema istraživanju (Indeed.com) iz 2021. godine, poznavanje SQL-a zahtevaju čak više od 42.7% svih oglasa za posao u sferi baza podataka.

 

 

Postajete još vredniji član tima

U osnovi, osnovno znanje iz SQL-a omogućava vam da izvršite zadatke koji su ranije možda bili poslati drugim odeljenjima. Preskakanjem posrednika postajete efikasniji i smanjujete potencijalna kašnjenja u dovršavanju projekata.

Vreme je novac

Često ćete naići na situaciju da želite da kombinujete podatke iz različitih izvora i to može da iziskuje poprilično vremena. SQL vam omogućava da lako to uradite. To se radi pomoću UNION operacije gde pominjete baze podataka koje se povezuju.

U današnjem svetu kada je informacija jedan od ključnih resursa i kada imamo pristup ogromnom broju podataka, potrebno je znati upravljati istim. Baze podataka predstavljaju ogroman izvor vrednosti za unapređivanje i generalno funkcionisanje kompanija. Sve, ali kad kažemo to zapravo i mislimo, kompanije imaju hrpu podataka. Bilo da su male ili čak kompanije koje posluju na međunarodnom nivou, iziskuju potrebu za istim stručnjacima, SQL programerima. Savladati ovakvu disciplinu, bez obzira na sve pogodnosti koje nudi, može da bude izazov ukoliko niste imali prethodnih dodira sa programerskim svetom. Ipak, ništa nije nemoguće, a naši licencirani Microsoft predavači će se pobrinuti da sve bude naučeno postupno, detaljno pritom odgovarajući na sva vaša pitanja.

POGLEDAJTE AKTUELNE KURSEVE

Leave a Reply