Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
27 мар 2019

Za menadžere na visini zadatka – kako da čitate izveštaje i donosite profitabilne odluke

Kada kažete da radite/poslujete dobro ili loše, koliko ste u stvari u pravu? Koliko je to tačno i koliko precizno u odnosu na realno stanje? I na kraju krajeva, da li vam je to dovoljno kao odgovor?

Iako nemate finansijsko ili računovodstveno predznanje, važno je da znate da čitate i tumačite izveštaje, kako bi donosili ispravne odluke koje uvek imaju neku finansijsku posledicu. Naravno, da bi dobro čitali izveštaje, prvo je da imate odgovarajuća i realna merenja na osnovu kojih će biti i sastavljani ti izveštaji.

Zato se tu i postavlja pitanje ko tu kome više treba: menadžeri finansijama ili finansije menadžerima? Finansije su i biće deo naših života, na privatnom ali i na poslovnom planu. Kada razmišljate o kupovini automobila, kada odlazite u penziju, kada ekonomišete oko nabavki kućnih potrepština ili kada planirate nabavke za sopstveni biznis ili sektor u kome radite, kada primate narudžbine van okvira ili planirate satnice rada eksperata u timu. Finansijske posledice su prisutne u bukvalno svakoj poslovnoj odluci i nefinansijski menadžeri i izvršioci moraju poznavati dovoljno dobro finansije kako bi ih uključili u svoje specijalizovane analize.

Ono što važi za poslovnu sferu, može se primeniti svakako i na privatnu. Cilj je da se vidi da li se stvarno na nečemu zarađuje ili ne i šta je to nešto. Šta to može da bude bolje? Zato smo u ponudu naših treninga za menadžere uvrstili i jedan od trenutno najtraženijih treninga za menadžere – Finansije za nefinansijere.

Trening Finansije za nefinansijere je u potpunosti na jeziku koji svi mogu da razumeju, čak i kad nema nikakvog finansijskog predznanja. Znate da proizvodite, a sada je došlo vreme i da naučite to da merite da bi mogli planirati u pravcu rasta i ostvarivanja profita. Saznaćete kako da utvrdite na čemu tačno zarađujete, kako to da merite, kako da realno obračunate cenu koštanja, šta stvarno znači biti likvidan i isplativ, kako planirati na osnovu merenih rezultata, kako podići odgovornost unutar firme i podsticati zaposlene…

O svemu tome, možete saznati na ovom dvodnevnom treningu najavljenom za 21. i 22. maj. Više detalja pogledajte na stranici Finansije za nefinansijere.

Leave a Reply