Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
8 јул 2016

7 Excel funkcija koje će vam olakšati život

Excel je izuzetno moćan i koristan alat, bez kojeg je nezamislivo funkcionisanje kako malih preduzeća, tako i velikih korporacija. Svakoj firmi potreban je neko ko vešto barata tabelama i grafikonima.

A danas, kada je vreme bukvalno jednako novac, posebno se cene i nagrađuju oni koji posao obavljaju brže i efikasnije. S druge strane, Microsoft istraživanja pokazuju da postoje veoma korisne funkcije koje se vrlo retko koriste. Jednostavno, zaboravili ste na njih iako svakodnevno radite u Excel-u.

Mi vas podsećamo na nekoliko izuzetnih alatki, koje će pomoći da brže i lakše obavite svaki zadatak.

1.   Flash Fill

Autofill

Nedovoljno iskorištena, a vrlo korisna funkcija koja vam štedi vreme otkrivajući obrasce i automatski popunjavajući podatke. Možete je upotrebiti za formatiranje telefonskih brojeva i e-mail adresa, da odvojite imena od prezimena ili koncentrišete već razdvojena imena.

2.   Watch Window

Flash Fill
Niste baš sigurni u tačnost proračuna određene formule? Odagnajte sumnje i uštedite vreme upravo pomoću ovog alata koji vam daje na uvid ćelije i njihove formule koje nisu trenutno otvorene, bez dodatnog skrolovanja.

3.   Conditional Formatting

Uslovno formatiranje je jedna od ikona i funkcija na koju korisnici Excela često zaborave, a ona nudi jednostavan pristup opcijama za senčenje ćelija na osnovu podataka koje sadrže.

4.   Icon Sets

Icon Sets

U okviru kondicionalnog formatiranja nalazi se i ovaj izuzetan alat za formatiranje sa širokom lepezom ikona, koji korisnici neretko zanemaruju.

5.   Paste Special

Paste Special

Kada kopirate podatke iz jedne u drugu ćeliju, prenose se sve informacije. Paste Special opcija daje vam mogućnost da prebacite samo željene elemente i tako završite posao sa znatno manje klikova.

6.   Sparklines

Sparklines_1
Čak je i početnicima lako da upravljaju formatiranjem u Excel-u. Ipak, stvari se zakomplikuju kada se pomešaju grafikoni i drugi vizuelni prikazi. Sparklines ili grafikon unutar jedne ćelije umnogome olakšava i ubrzava uočavanje obrazaca, a ova funkcija dostupna je od Excel-a 2010. Veoma je koristan kod velikih tabela sa brojčanim podacima čiji je prikaz na jednom grafikonu teško saglediv i nezgrapan.

7.   Pivot Tables

Pivot Tables
Microsoft istraživanje kaže da oko 60% korisnika Excel-a ne zna da koristi Pivot tabele. Mi vam predlažemo da što pre naučite da upotrebljavate ovaj „biser“ MS Excel-a. Ova funkcija omogućiće vam bolji i pregledniji raspored podataka unutar jedne ili više tabela kao i analizu i sumiranje setova podataka. Pivot tabelama možete znatno skratiti vreme posla jer one regrupišu podatke tako da je lakše i brže napraviti poređenje i stvoriti završnu sliku.

I na kraju, još jedan izuzetno koristan podatak.

Prema nekim statistikama zaposleni sa odličnim znanjem Excel-a imaju za 40% veću platu od kolega koji ne znaju da rade u ovom MS Office programu. A ukoliko pogledamo oglase za zapošljavanje veliki je broj onih u kojima je uslov upravo vešto i brzo snalaženje sa grafikonima i tabelama.

Poznavanje MS Excel-a prednost je u bilo kojoj delatnosti ili zanimanju – komercijalista, revizor, finansijski stručnjak i konsultatnt, naučni radnik, edukator, inženjer ili arhitekta i dizajner.

Zato, ukoliko želite da investirate u praktično znanje koje će vam obezbediti siguran napredak u karijeri, bolje i plaćenije pozicije,  početna i napredna Excel obuka nepogrešiv su izbor.

Leave a Reply