Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
20 јун 2018

Da li ste i vi za freelance karijeru?

Pojam „freelancer“ se često spominje, a šta to u stvari znači? Iskreno, u svim rečnicima možete pronaći objašnjenje ovog pojma. Suština je da je to osoba koja poseduje određene stručne veštine, radi za sebe i koja se angažuje da radi na specifičnim projektima – i baš tako se i plaća.

Verovatno je i to razlog zašto se sve više ljudi koji traže posao, okreću internetu i dostupnim platformama za freelance. Tako svoje stručne usluge mogu ponuditi poslodavcima ne samo u zemlji, nego i poslodavcima u celom svetu.

U Srbiji, freelanceri najčešće nude poslove iz oblasti dizajna, kreiranja web sajtova i aplikacija, prevođenja, pisanja, korisničke podrške, prodaje, marketinga i naravno informacionih tehnologija.

Prednosti/mane freelancinga

Za razliku od onih koji rade u kompanijama, freelanceri nemaju fiksnu platu. Njihova zarada je stvar dogovora i broja sati/dana koje će freelancer utrošiti za rad na projektu. Često su te zarade nešto veće od fiksnih primanja svojih kolega koji su zaposleni u kompanijama. Visina zarade je naravno uslovljena zahtevnošću projekta i veštinama koje freelancer poseduje.

Negativna strana freelancinga je što kontinuitet primanja nije zagarantovan, kao i to što freelanceri ne dobijaju zdravstveno i socijalno osiguranje od svog poslodavca. Međutim, freelanceri imaju mogućnost da sami sebi uplaćuju doprinose koje žele i da uplate zdravstveno osiguranje po želji. Druga prednost je što mogu sami da planiraju svoje radno i slobodno vreme, kao i dane godišnjeg odmora, slobodnih dana…

Kako se kreću zarade na freelance platformama?

Zarade freelancera se kreću u proseku od 10 do 30 dolara po satu, a eksperti za pojedine oblasti mogu zarađivati i do 60 dolara po utrošenom satu. Nije potrebno mnogo matematike da se primeti da se radi o veoma lepim zaradama. Ako pomnožite ove iznose sa prosečnim radnim vremenom koje se provede dok ste zaposleni u kompaniji kod poslodavca, i sami ćete shvatiti zašto je freelance sve popularnija opcija za one iz oblasti IT-ja.

Poznate platforme za freelancere

Jedna od najpopularnijih platformi na kojima možete pronaći freelance posao je svakako Upwork. Upwork platformu koriste i apsolutni početnici i iskusni frelanceri. Za dizajnere je dobra 99Designs plaforma, a za one koji se bave web developmentom, SEO strategijom, najčešće se koristi People per hour. Tu su i Toptal – isključivo za eksperte i Freelancer – gde najviše šanse imaju freelanceri sa iskustvom.

Osnovni koraci za dobijanje prvih freelance poslova

Svaka platforma ima svoje specifičnosti i pre nego što napravite prvi korak, trebalo bi da dobro prostudirate uslove i načine funkcionisanja iste.

Na svim ovim platformama, prvi korak za dobijanje dobrog posla je uvek popunjavanje svog profila. Nemojte se stideti i štedeti reči prilikom popunjavanja svog profila. Postavite opsežne ali istinite informacije. Vaš profil predstavlja i vaš portfolio koji će vaše usluge prodati klijentu.

Zatim, pažljivo birajte posao koji mislite da možete stručno i kvalitetno uraditi. Umesto da aplicirate na sve moguće poslove, posvetite vreme prijavi na nekoliko poslova koji su baš za vas postavljeni.

Precenjivanje/potcenjivanje. Ukoliko nemate iskustva, u samom startu ćete najverovatnije nuditi i pristajati na nižu cenu. Cenu svog rada ćete povećavati shodno iskustvu koje budete sticali radom na projektima. Dobro obratite pažnju na kretanje cena konkurenata na tržištu/konkretnoj platformi i dobro balansirajte na granici precenjivanja i potcenjivanja svog rada.

Sertifikacija je na ceni. Tokom rada na projektima, sticaćete praktično iskustvo i veštine, ali da bi došli do prvih poslova, neophodno je imati i određenu bazu znanja. U ponudi su veliki broj škola, tutorijala, online kurseva koje možete završiti da bi i mogli početi sa radom. Sertifikati su cenjeni i dobrodošli, a poslodavcima su uvek znak da učite i da radite na sebi.

Na kraju, istaknućemo jedno. Vaša lična reputacija je vaš posao. Reputaciju ćete graditi iz projekta na projekat, iz godine u godinu. Gradite je uz profesionalnu komunikaciju, pouzdanost, radnu etiku, strateško razmišljanje i isporuke dogovorenih rešenja „koja su za medalju“ 😊 Na taj način, klijenti će uvek želeti da rade sa vama jer prepoznaju način kako radite i kakva rešenja isporučujete.

Ako ste se i vi pronašli u ovoj priči, iskoristite prednosti freelance posla. Počnite da radite na sebi. A ako niste sigurni u kom pravcu ići, slobodno pozovite naše savetnike za edukaciju i razvoj karijere. U Smartu se nalazi široka ponuda kurseva i jedinstvena DoIT praksa koja vam može pomoći u kreiranju vašeg freelance puta.

Leave a Reply