Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
13 окт 2022

Kako objasniti pauzu između poslova u svom CV-ju?

Povratak na posao nakon pauze zna biti prilično zastrašujuć. Ažuriranje CV-ja, pisanje propratnih pisama za svaku prijavu, pretraživanje portala za posao… Razlozi za pauzu u karijeri mogu biti različiti: vreme provedeno u potrazi za novim poslom, bolest, trudničko i porodiljsko odsustvo, nega deteta, vreme provedeno u nastavku obrazovanja, vreme utrošeno na dobijanje sertifikata ili licence, preseljenje ili jednostavno želja za pauzom i rad na ličnom razvoju. Šta god da je razlog, nije nešto zbog čega treba da osećate potrebu da se branite ili izvinjavate. Međutim, sigurno je da će poslodavci to uočiti.

Pročitajte savete kako da objasnite prazninu u svojoj biografiji, kako da to okrenete u svoju korist i dobijete posao koji želite.

Šta je to što plaši poslodavce?

Očekujte da će poslodavci biti radoznali zašto ste imali prekid ili više prekida u radu u vašoj biografiji.

Najgore što mogu da pretpostave da posumnjaju u vaš kredibilitet i koliko ste pouzdani. Mogu da pretpostave i da niste dobijali ponude od drugih poslodavaca ili sumnjaju u to koliko ste posvećeni svojoj karijeri.

Kako objasniti prekid u karijeri?

  1. Budite iskreni

Većina poslodavaca će obaviti proveru prošlosti pre nego što vas pozovu na razgovor, zato je važno da od početka budete iskreni u pogledu radnog iskustva. Posao regrutera je da detaljno skenira biografiju tako da nemojte pretpostaviti da će mu to promaći. Stoga bolje objasnite zašto imate dvogodišnju pauzu.

Ipak, posmatrajte sa vedrije strane. Ukoliko Vas poslodavac pozove na razgovor, pored svega, velike su šanse da su vaše veštine i iskustvo veće. Nekada prekid ne mora da bude nedostatak, jer ste u to vreme mogli da steknete neke nove veštine.

Možete recimo u propratnom pismu da isteknete recimo da ste stekli veštinu bolje organizacije i upravljanja vremenom.

Primer je recimo dvogodišnja pauza zbog majčinstva: „Kao majka sa punim radnim vremenom stekla sam nove veštine za koje sam sigurna da će biti korisne i u mojoj profesionalnoj karijeri.“ I istaknite nešto na šta ste najviše ponosni, a što bi moglo da se primeni i na poslu.

  1. Mudro iskoristite vreme

Kao što smo već spomenuli postoji više razloga za prekide između poslova. Ono što poslodavci žele da vide je šta ste radili sa svojim slobodnim vremenom za to vreme. Uvek je doba ideja da pokušate da naučite novu veštinu ili da poboljšate postojeće dok ste između dva posla. To pokazuje da se stalno usavršavate. Dobar je način da ostanete u toku sa trendovima i da budete spremni kad počnete da radite.

Postoji mnogo kurseva koja će Vam pomoći da unapredite postojeća ili da steknete nova znanja (Pronađite kurs koji smatrate da bi vam bio od koristi).

Osim toga postoje i resursi za učenje na mreži kojima možete besplatno pristupiti da biste sami unapredili veštinu. Takođe, nikada nije kasno da se prekvalifikujete ukoliko vas dosadašnji posao ne ispunjava.

  1. Budite rečiti

Nikada nije lako reći da je razlog za prekid u karijeri to što niste dobijali ponude za posao. Ali i to možete okrenuti u svoju korist. Trik je da budete rečivi i da ako je bio veliki prekid između poslova, da kažete da ste bili selektivni u vezi sa sledećom ulogom koju biste preuzeli.

Možete pomenuti i sa ste napravili pauzu da biste ponovo procenili svoje ciljeve i da ste želeli da istražujete dalje.

Recimo: „Pošto sam pet godina radio na poziciji poslovnog analitičara, bio sam spreman za novi izazov i odlučio da napravim pauzu da bih ponovo procenio svoje snažne strane i ciljeve.“ Ovakvo objašnjenje znači da ste voljni da preduzmete korake za razvoj karijere.

Tako možete da kažete da ste iskoristili vreme za putovanje, ukoliko je to razlog. Usredsredite se na stvari koje ste naučili iz tog iskustva i kako su doprinele vašim životnim veštinama. Može biti učenje novog jezika ili upoznavanje nove kulture. Za kompanije sa predstavništvima u više zemalja ili ukoliko rade sa strancima to bi bila značajna prednost.

  1. Ne uzrujavajte se

Opustite se! Ne mora se svaki prekid u radu objašnjavati, naročito ako se desio pre 7-10 godina. Takođe šestomesečna pauza se može prepisati traženju posla. Važno je da budete samouvereni i da niste pod stresom zbog toga. Umesto stresa dobro se pripremite, istražite kompaniju za koju konkurišete. Pokažite poslodavcu kako vaše veštine i iskustvo može da im doprinese i nemate oko čega da se brinete.

  1. Odaberite adekvatan izgled CV-ja

Kako bi prekidi u radu bili manje očigledni koristite forme biografije koje se fokusiraju na vaše veštine i dostignuća, nego na vaše iskustvo. Na kraju možete staviti i sumirano iskustvo u nekoliko rečenica, kako bi istakli ključna dostignuća i iskustvo da budu u fokusu pažnje.

Ukoliko ste imali manje praznine u vašoj biografiji izostavite mesece, već samo stavite godine kada ste gde radili, pod uslovom da je prekid bio kraći od godinu dana. To Vam može pomoći da prođete prvi krug i dođete na razgovor gde će vas verovatno detaljnije pitati za radno iskustvo i do tada se pripremite za detaljnije objašnjenje.

Leave a Reply