Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
13 сеп 2022

Povratak u školsku klupu sa 40 godina

Nezadovoljni ste svojim sadašnjim poslom, ali mislite da je kasno za promenu posla i prekvalifikaciju. Godine nisu preprepreka za promenu, na raspolaganju su vam brojne edukacije koji će vam pomoći da stvarate novu karijeru i sa 40 godina i da postignete uspeh u profesionalnom svetu.

Najveći strah ljudima koji već imaju određeno iskustvo u poslu je imaju neadekvatno iskustvo koje je možda i zastarelo. Možda ste i zabrinuti da se nećete uklopiti, zaraditi dovoljno novca ili smatrate da ste „prestari“ da naučite nove veštine. Sve to možda deluje zastrašujuće, ali budite uvereni da je vredno toga i da će vam učenje pomoći u oblikovanju vaše budnućnosti i otvoriti vam mnoga vrata. Od suštinskog značaja je da odvojite vreme i priznate strahove i pronađete efikasno rešenje koje će vam pomoći da ih prevaziđete. Dobra stvar je da da na raspolaganju imate brojne kurseve i online ako ćete se tako osećati prijatnije, ali budite uvereni da ćete i u učionici sigurno upoznati ljude koji su u sličnoj situaciji kao i vi.

Koje su prednosti učenja u 40-im godinama?

Prekvalifikacija i učenje novih veština treba da bude pozitivno iskustvo koje će vam podići samopouzdanje, pružiti siguran posao i dati priliku da svakodnevno radite ono što volite. Najvažnije je da pronađete šta vam se dopada i u kom smeru bi želeli da se odvija vaša karijera. Vrlo je verovatno da ćete najviše vremena izgubiti na potragu i istraživanje, ali najbolje da dobro istražite kako bi ste bili sigurni da ste pronašli ono što vam zaista odgovara. Bolje je da izgubite više vremana na istraživanje, nego da gubite vreme na kursevima koji vas ni ne zanimaju.

Na šta treba obratiti posebnu pažnju?

Razmotrite neke stvari pre nego što počnete sa prekvalifikacijom na novu karijeru i postavite sebi neka pitanja pre nego se vratite na posao ili odlučite da pređete na neki drugi posao.

Šta niste voleli na prethodnom poslu?

Koji deo posla vas je najviše činio srećnim?

Koji posao biste voleli da radite?

U kom pravcu bi voleli da napredujete?

Da li imate dovoljno novčanih sredstava da pauzirate sa poslom i da se posvetite promeni karijere ili je jedini način da uz posao pohađate obuke?

Koliko vremena u toku dana ili nedelje možete da izdvojite?

Koje poslove možete da radite prekvalifikacijom nakon 40 godina?

Sve naravno zavisi od toga kakvo prethodno iskustvo imate i u kom smeru želite da se razvijate. Da li želite da unapredite svoj nivo znanja na malo višu poziciju od postojeće, na menadžersku poziciju ili želite potpuno da promenite posao?

Navešćemo neke od primera u kom smeru možete da se razvijate:

Projektni menadžment

Kada radite kao menadžer projekta vaše primarne odgovornosti uključuju nadgledanje projekata kako biste bili sigurni da ispunjavaju specifikacije, da se isporučuju po visokim standardima i da su završeni na vreme. Ukoliko ste radili sa timovima onda je odličan put ka napretku. Da biste postali menadžer projekta nije vam uvek potrebna Univerzitetska diploma ili formalne kvalifikacije, ali svako su od pomoći. U Smart školi možete pohađati kurs Upravljanje projektima po PMI metodologiji, nakon čega ćete biti osposobljeni za iniciranje, planiranje, realizaciju, praćenje i kontrolu projekata. Ovaj trening omogućava svim zainteresovanim za PMI akreditacije, PMP ili CAPM ispunjenje jednog od potrebnih uslova – 35 časova formalne obuke iz Upravljanja projektima.

Poslovna analiza

Ukoliko imate logičko razmišljanje, veliku pažnju obraćate na detalje i volite da baratate podacima, poslovna analiza bi mogla biti karijera za vas. Na kursu poslovne analize možete da nadogradite svoje znanje u smeru poslovnog analitičara u cilju postizanja boljih poslovnih rezultata, unapređenja poslovanja i poslovnog rasta.

Softver tester

Ukoliko razmišljate da promenite posao i da započnete karijeru u IT sektor, koji je svakako najprofitabilnija industrija, prvi korak bi bio obuka za softvare testera.

Testiranje softvera je postupak provere i potvrđivanja da je softver ili aplikacija bez grešaka, da ispunjava tehničke zahteve vođene određenim dizajnom i razvojem, i da efikasno ispunjava zahteve korisnika. Proces testiranja softvera ima za cilj ne samo pronalaženje grešaka u postojećem softveru, već i pronalaženje mera za poboljšanje softvera u pogledu efikasnosti, tačnosti i upotrebljivosti. Njegov glavni cilj je merenje specifikacija, funkcionalnosti i performansi softverskog programa ili aplikacije.

Unapređenje i sistematizacija postojećih znanja

Rad na sebi je svakako od ključnog značaja. Postoji mnogo kurseva i obuka koji će Vam pomoći da sistematizujete postojeće znanje.

Na kursu Business master sistematizovaćete postojeće znanje iz MS Office programa (Word, Excel, Outlook) kako bi sa sigurnošću aplicirali za posao.

Ukoliko ste sigurni u svoje znanje u MS Office programu, onda treba da razmišljate u smeru unapređenja znanja. Napredno znanje rada u Excel-u će Vam sigurno pomoći da napredujete u karijeri. Ukoliko volite da radite u tabelama onda treba da naučite da upravljate informacijama kao pravi profesionalac.

Ukoliko imate neku drugu ideju na umu u kom smeru želite da napredujete, na raspolaganju vam je veliki izbor kurseva u Smart School-u:

https://www.smartschool.rs/kursevi-smart-skole/

Leave a Reply