Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
18 мар 2021

Kažu dobar signal za IT sektor u Srbiji 2021. godine

Nije tajna da već nekoliko godina u nazad, IT sektor beleži konstantan rast. Takođe je poznata i činjenica da na tržištu Srbije i dalje nema dovoljno stručnog IT kadra u odnosu za trenutne potrebe domaćeg ali i inostranog tržišta.

Kako se navodi na portalu Personal Magazin*, prema podacima Narodne banke Srbije, u 2020. godini izvoz kompjuterskih usluga iz Srbije iznosio je 1,37 milijardi evra što je za 4,4% više nego u 2019. godini. Decembarski izvoz kompjuterskih usluga bio je čak za trećinu veći nego godinu dana ranije.

Ovo nije rezultat na koji smo navikli proteklih godina kada je izvoz IT usluga rastao prosečnom stopom iznad 25%, ali pandemija je učinila svoje. Januar i februar prošle godine su pokazali nastavak dugogodišnjeg trenda, no sa izbijanjem pandemije je došlo i do značajnog pada.

Srpske IT kompanije su ipak uspele od marta 2020. godine, kada je registrovan pad prihoda i broja projekata, da očuvaju likvidnost i ljudske resurse – što je u datim okolnostima fantastičan podvig – pa je u poslednjem kvartalu ponovo zabeležen uspon, da bi kraj 2020. godine doneo rast od iznad 30% u poređenju sa decembrom prethodne godine.

Izvoz IT usluga je veoma važan za Srbiju, kao i 20.000 IT stručnjaka koji stoje iza ovog uspeha.*

Kao što smo rekli na početku, čak i ovih 20.000 IT stručnjaka koji stoje iza ovog uspeha, nisu dovoljni da bi se zadovoljile potrebe tržišta. Zato se mnogi odlučuju na put prekvalifikacije u IT sektor

Mogućnosti su razne, od programiranja na različitim programskim jezicima, preko testiranja softvera da bi se obezbedio kvalitet krajnjeg proizvoda, do IT administracije i održavanja mreža, računarskih sistema i bezbednosti. Izbor je svakako na samom polazniku i njegovim afinitetima.

Već dugi niz godina, škola kompjutera Smart School uspešno sprovodi ovakve programe, da li kroz vid DoIT prakse, uvodne i napredne kurseve za svaku od navedenih oblasti ili kroz posebno napravljene programe prekvalifikacije. Upravo jedan takav program je i najavljen u narednom periodu – kompletan program iz oblasti IT administracije.

Ukoliko želite da uđete u svet IT administracije i da se bavite administriranjem i održavanjem mreža i softvera u bilo kojoj kompaniji, naša preporuka je da edukaciju započnete sa sledećim oblastima:

Obuke ne iziskuju bilo kakvo predznanje iz oblasti administracije. Potrebno je da imate osnovno poznavanje rada na računaru.

Za više informacija o ovom ili drugom programu ili kursu iz naše ponude, slobodno nas kontaktirajte na telefon: 065 4728 200 ili email: school@smart.rs

 

Leave a Reply