Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
28 дец 2022

Koja vrsta odmora vam je potrebna?

Sigurno vam se desilo da iz nekog razloga nemate energije, ili se jednu noć niste naspavali i mislite kako ćete nadoknaditi propušteno ako narednu noć ranije legnete da spavate. Ali i pored toga i dalje se osećate iscrpljeno.

Međutim, treba da budete svesni da spavanje i odmor nisu ista stvar. Možda vam je potrebna neka drugačija vrsta odmora.

Utvrdite koja vrsta odmora vam je potrebna i iskoristite praznike da okrepite svoj organizam.

Prva vrsta odmora koji nam je svima potreban je fizički odmor, koji može da bude pasivan ili aktivan. Pasivni fizički odmor uključuje spavanje i dremanje, dok aktivni fizički odmor podrazumeva aktivnosti kao što su joga, istezanje, masaža, šetnja,  koje poboljšavaju cirkulaciju i fleksibilnosti tela.

Mentalni odmor nije ništa važniji. Sigurno znate nekog kolegu koji je često razdražljiv i zaboravan, teško mu je da se koncentriše na posao. Ove osobe kada legnu na spavanje često se bore da isključe mozak, a kroz glavu im prolaze razne misli, razgovori, situacije koje su preživeli u toku dana ili i muče. Ujutru se osećaju kao da oka nisu sklopili. U tom slučaju je evidentan nedostatak mentalnog odmora.  Lek su kratke pauze na svaka dva sata tokom radnog dana; ove pauze vas mogu podsetiti da usporite. Takođe nije loše da pored kreveta držite neku beležnicu i napišete koje vas to misli drže budnim i šta je to što vas muči kako bi radili na tome da rešite problem.

Odmor koji nam je svima takođe neophodan, naročito u današnje vreme, je senzorni odmor. Jaka svetla, ekrani, buka i priča više ljudi u isto vreme – sve to prouzrokuje da se naša čula osećaju preopterećeno. Odmorićete se tako što ćete zatvoriti oči na minut u toku dana, ili isključiti svu elektroniku na kraju svakog dana. Trenuci bez senzorne stimulacije treba da budu obavezan deo dana kako bi se poništila sva šteta koju nanosi previše stimulacije.

Verovali ili ne i kreativni odmor je važan, naročito za nekog ko stalno mora da rešava probleme ili razmišlja o novim idejama. Najbolji odmor je da uživate u lepotama na otvorenom. Ne mora da bude ništa ekstravagantno, dovoljan će biti i park ili dvorište koji će vam pružiti kreativan odmor.

Emocionalni i društveni odmor podrazumevaju da možete slobodno da izrazite svoja osećanja i prekinete da ugađate ljudima i da se okružite pozitivnim ljudima koji vas podržavaju.

Na kraju potreban je i duhovni odmor, koji predstavlja sposobnost povezivanja izvan fizičkog i mentalnog i osećanja pripadanja, ljubavi, prihvatanja i svrhe. Da biste u tome uspeli da se duhovno odmorite probajte sa molitvom, meditacijom, čitanjem, a ponekad i razgovor sa određenom osobom čini da se duhovno odmorite.

Leave a Reply