Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
25 јан 2023

Najvažnije veštine koje grafički dizajner treba da zna

Proverite koje su vam veštine neophodne da biste bili uspešan grafički dizajner i koje bi poslodavac ili klijent zahtevao od vas prilikom zapošljavanja ili angažovanja.

Tehničke veštine

Adobe InDesign

Adobe InDesign je najbolji prijatelj i najvredniji softver grafičkog dizajnera. InDesign je program kojim se uče veštine preloma teksta, pripreme za štampu, izrade grafičkih publikacija (knjiga, časopisa, prospekata…) koji koriste dizajneri širom sveta.

Možda na prvi pogled deluje zbunjujuće, ali nakon obuke rada u ovom programu otvara se čitav spektar mogućnosti. U ovom programu se stalno mogu učiti novi saveti i trikovi i jedna je od osnovnih veština potrebnih da biste bili grafički dizajner.

Obuku za Adobe InDesign možete pohađati odvojeno ili kao deo kursa za grafički dizajn.

Adobe Photoshop

Adobe Photoshop je najpopularnija aplikacija za uređivanje fotografija na svetu. U Photoshopu se radi kreiranje dizajna uz kombinovanje slike, teksta i drugih elemenata zajedno u jednom dizajnu. Obrada fotografija, dodavanje ili uklanjanje delova koji ne postoje na originalnoj fotografiji,  kreiranje reklamnih banera, dizajniranje sajta, bloga…

Kurs Adobe Photoshop možete pohađati odvojeno ili kao deo obuke za grafičkog dizajnera.

Adobe Illustrator

Adobe Illustrator je program za vektorsko crtanje, ali ne brinite, ne morate da imate sjajne veštine crtanja da biste koristili Illustrator.

Uz pomoć Adobe Illustratora možete dizajnirati grafičke elemente za gotovo sve vrste medija, pripremi materijala za štampu i web dizajna. Kada savladate program moći ćete samostalno da radite pripremu za štampu, izrađujete logoe u vektorima, ilustracije, crteže, mape… Prvi korak je edukacija, stoga ukoliko još ne znaš da radiš u Adobe Illustratoru, prijavi se odmah za obuku.

Sva tri programa, i InDesign, Photoshop i Illustrator su visoko rangirani na listi osnovnih veština grafičkog dizajnera.

Tipografija

Tipografija predstavlja značajan deo grafičkog dizajna. Tu se misli na sve veštine vezane za tipografiju koji bi grafički dizajner mogao da koristi – od odabira pravog fonta do poravnanja, keringa… Pored tehničkih veština tipografije važno je da dizajneri imaju dubinsko razumevanje tipografije kako bi mogli da objasne zašto su napravili određene tipografske izbore i da ti izbori imaju osnovu u teoriji, a da nisu samo estetski. Dobra tipografija može da bude ključna za dizajn, može stvoriti značenje, izazvati lepu emociju. Sa druge strane loša tipografija uznemirava, odvlači pažnju od dizajna, nekada čak čini dizajn nečitljivim.

Portfolio

Dizajnerski portfolio je najvažniji alat koji ćete koristiti prilikom traženja posla, prezentovanja klijentima, kolegama i prijateljima vašeg rada. Stoga je za svakog dizajnera značajno da pravilno upravlja svojim portfolijom i web stranicom. Dizajnetri treba da iskoriste svoje veštine da se predstave na najbolji mogući način i da kroz portfolio prikažu svoju estetiku. Veoma je važno da ažurirate i dodajete projekte kako napredujete u karijeri, jer niko ne želi da gleda projekte od pre 10 godina. Svako poslodavac koji želi da zaposli grafičkog dizajnera će prvo gledati njegov portfolio, stoga ga napravite jedinstvenim.

Netehničke veštine

Pored tehničkih, važne su i netehničke veštine koje će vam pomoći na putu da postanete grafički dizajner. Neke su urođene, a neke se mogu naučiti i vežbati.

Kreativnost

Najznačajnija stvar kada stvarate nešto novo je kreativnost. To je nešto sa čime se rađate. Na karaju krajeva, to je sigurno jedan od razloga zašto želite da se bavite dizajnom. Kreativan način razmišljanja je važan za grafičke dizajnere, jer im omogućava da se istaknu u svakoj fazi dizajna: od osmišljavanja početnih ideja prilikom razmišljanja o razvoju, samog dizajna i unapređenja koncepta.

Komunikacija

Iako se možda misli da grafički dizajner samo ćuti i nešto crta, dizajnira to je potpuno pogrešno razmišljanje. Da biste došli do krajnjeg proizvoda neophodno je pre svega da umete da saslušate svoje pretpostavljenje, klijente i saradnike i da efikasno komunicirate kako biste od ideje došli do krajnjeg proizvoda i kako bi svi bili zadovoljni. Veštinu komunikacije će svaki poslodavac veoma ceniti.

Rešavanje problema

Rešavanje problema je zapravo ključni deo onoga što grafički dizajner radi svakodnevno. Grafički dizajn se zapravo može posmatrati kao jedan veliki deo rešavanja problema: klijent vam daje smernice, koje možete zamisliti kao problem koji morate da rešite koristeći veštine koje ste razvili kroz svoje obuke za grafičkog dizajnera. Nakon što klijentu predstavite dizajn dobićete povratne informacije zatim ćete morati da revidirate svoj dizajn i smislite rešenje kako bi ispunili očekivanja klijenata.

Strategija i organizacija

Strategija i organizacija su značane za većinu poslova, ali je posebno važna za grafičke dizajnere. Za svaki zadatak na kojem rade dizajneri treba da imaju pripremljenu strategiju kako bi proces učinili što efikasnijim. Naravno odmah zatim slede dobra organizacija i poštovanje zadatih rokova kao nešto zbog čega ćete kod poslodavca i klijenata biti visoko ocenjeni.

Ukoliko sebe vidite u poslu grafičkog dizajnera usmerite svoju kreativnost u jedno od najtraženijih područja dizajna. Edukacija za grafičkog dizajnera kreće uskoro! Pridružite nam se.

Leave a Reply