Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
13 јун 2023

Koliko su plaćeni network administratori u Srbiji?

Zarade network administratora u Srbiji zavise od nekoliko faktora, kao što su nivo iskustva, veštine, obrazovanje i veličinie kompanije. Takođe, grad i industrija u kojoj rade mogu uticati na visinu zarade.

U Srbiji, prosečna mesečna plata network administratora može se kretati u rasponu od oko 100.000 do 200.000 dinara, u zavisnosti od gore pomenutih faktora. Međutim, treba imati na umu da su ovo samo okvirne cifre i da se mogu razlikovati u pojedinačnim slučajevima.

Takođe, važno je napomenuti da IT industrija u Srbiji doživljava rast i da se pružaju brojne mogućnosti za razvoj karijere network administratora. Stalno usavršavanje, sertifikacije i iskustvo mogu doprineti povećanju zarade i napredovanju u ovoj oblasti.

Šta rade network administratori?

Network administratori su ključni članovi IT timova koji se bave upravljanjem i održavanjem računarskih mreža unutar organizacija. Njihova uloga obuhvata nadzor, konfiguraciju, održavanje i osiguravanje optimalnog funkcionisanja mrežne infrastrukture.

Kada je reč o poslu network administratora, oni obavljaju širok spektar zadataka kako bi osigurali optimalno funkcionisanje mrežne infrastrukture. Njihovi zadaci mogu uključivati:

  1. Konfiguracija mrežnih uređaja: Mrežni administratori su odgovorni za konfiguraciju i podešavanje mrežnih uređaja kao što su rutere, prekidači i firewall-ovi. Oni se brinu da mreža bude pravilno povezana i da se saobraćaj prenosi efikasno.
  2. Nadzor i održavanje mreže: Administratori prate performanse mreže, identifikuju probleme i preduzimaju korake za njihovo rešavanje. Oni vrše redovne provere i ažuriranja kako bi osigurali da mreža funkcioniše bez prekida.
  3. Obezbeđivanje sigurnosti: Network administratori se bave implementacijom sigurnosnih mera kako bi zaštitili mrežu od neovlašćenog pristupa, zlonamernog softvera i drugih pretnji. Oni konfigurišu firewall-ove, nadgledaju mrežni saobraćaj i primenjuju enkripciju podataka.
  4. Rešavanje problema: Kada se pojave mrežni problemi, administratori su odgovorni za njihovo otkrivanje i rešavanje. Oni analiziraju probleme, vrše dijagnostiku i preduzimaju odgovarajuće korake kako bi otklonili prekide u mrežnom saobraćaju.
  5. Korisnička podrška: Network administratori pružaju podršku korisnicima u vezi sa mrežnim pitanjima i problemima. Oni pomažu korisnicima u povezivanju sa mrežom, konfiguraciji uređaja i rešavanju poteškoća u vezi sa pristupom mrežnim resursima.

Uzimajući u obzir sve ove zadatke i odgovornosti, jasno je da network administratori imaju ključnu ulogu u održavanju stabilnih i sigurnih računarskih mreža unutar organizacija. Njihova stručnost i veštine su visoko cenjene u industriji informacionih tehnologija, što se ogleda i u konkurentnoj zaradi koju mogu da ostvare.

Ukoliko tek započinjete karijeru kao mrežni administrator prijavite se za obuku Network Administration I zakazanu za 5. septembar, a ukoliko već imate određena znanja koja želite da nadogradite onda je vama namenjena obuka Network Administration II zakazana za 17. oktobar.

Leave a Reply