Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
27 јан 2023

Da li znate šta je posao poslovnog analitičara?

Poslovni analitičar je stručnjak koji identifikuje ciljeve, razvija najbolje prakse za prikupljanje podataka i analizira trenutne procese kako bi se oni mogli poboljšati u najvećoj mogućoj meri.

Koje su uloge i odgovornosti poslovnog analitičara?
Uloge i odgovornosti poslovnog analitičara uključuje nekoliko apekata, a primarna uloga je da pravi promene unutar organizacije. Promene orijentisane na repenje poboljšavaju ukupnu efikasnost organizacije, uključujući optimizaciju procesa, smanjenje troškova i identifikovanje novih poslovnih prilika.

Poslovni analitičari to postižu prikupljanjem istraživanja i analizom podataka, predstavljajući niz rešenja zasnovanih na podacima, a zatim implementiranje tih rešenja i optimizacija korišćenjem analitičkih alata i tehnologije.

Odgovornosti poslovnog analitičara
Odgovornosti poslovnog analitičara obuhvataju široko znanje u oblasti finansijske analize, predviđanje i budžetiranje, kao i jasno razumevanje zahteva za izveštavanje i regulatornih propisa, ključnih faktora uspeha i indikatora učinka.
Dužnosti koje obavljaju poslovni analitičari su sledeće:
• Razvijanje inovativnih rešenja za operativne i strateške promene, što je primarna uloga poslovnog analitičara.
• Sposobnost analize modela podataka da bi se doneli logični zaključci.
• Veština u smišnjanju procesa ili sistema potrebnih za sprovođenje promena.
• Odlične komunikacione i međuljudske veštine za interakciju sa višim menadžmentom u vezi sa primenom promena.
• Sposobnost rada i dobre saradnje sa kolegama kako bi se steklo razumevanje kritičnih poslovnih zahteva.
• Dobro znanje i stručnost u proceni posledica promena.
• Kompetencije u pisanju izveštaja i pravljenju prezentacija kako bi na pravi način istakli efekat napravljenih promena.
• Sprovođenje testova, anketa i radionica je takođe deo svakodnevnih aktivnosti.
• Budžet i njegovo predviđanje, planiranje i monitoring, kao i analiza odstupanja i definisanje cenovnog ranga takođe spada u redovne aktivnosti jednog poslovnog analitičara.

Kako da postanem poslovni analitičar?
Opis posla poslovnog analitičara često zahteva višefunkcionalnu stručnost. Osim diplome iz oblasti finansija, računovodstva ili poslovne administracije, poznavanje progamiranja će poboljšati vaše tehničke veštine i igrati ključnu ulogu u jačanju vaše karijere poslovnog analitičara.
Siguran način da se krene u karijeru u ovoj oblasti je pohađanje kursa za sertifikaciju poslovnog analitičara. U Smart school možete pohađati kurs za poslovnog analitičara. Saznaj više o samoj obuci i prijavi se već danas.

Leave a Reply