Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
22 мај 2018

Nemačka i Srbija ruku pod ruku u potrazi za IT kadrom

Kako navode u našem stručnom IT časopisu PC Press – Nedostatak radne snage na području prirodnih nauka, matematike, informatike i tehnologije (MINT) dramatičniji je nego ikada u Nemačkoj – glasi zaključak Prolećnog izveštaja za 2018. godinu u kojem Institut nemačke privrede iz Kelna.

Do kraja aprila 2018. u Nemačkoj je bilo nepopunjeno 486.000 radnih mesta za takozvana MINT zanimanja, navodi se u izveštaju. To je rast od 13,1% u odnosu na april 2017. Posebno je veliki nedostatak radne snage na području informatike – potražnja se više nego udvostručila tokom protekle četiri godine.

Prema podacima Infostuda, broj oglasa u kojima se traže IT kadrovi u 2017. porastao je za 20 do 30%. “Ovaj vrtoglavi rast je ograničen sve većim nedostatkom IT kadrova. Sve više će se tražiti kadrovi sa specifičnim znanjima”, objašnjava Veronika Tasić Vušurović, iz Digitalne Inicijative Srbije (DSI).

Slično je u Nemačkoj. Pored sve većeg broja studenata na MINT-fakultetima, oni ne mogu da nadoknade potražnju za kvalifikovanom radnom snagom, objašnjava Plünnecke.

Na osnovu svih ovih podataka i realnog stanja na domaćem tržištu ponude i tražnje za stručnim kadrom, sve je više onih koji se odlučuju ja prekvalifikaciju za IT oblast. U ponudi su im razni načini za ostvarivanje prekvalifikacije.

Program DoIT prakse škole kompjutera Smart School je pokazao fantastične rezultate u procesu prekvalifikacije za ovaj traženi sektor. U toku su prijave za upis treće generacije jedinstvene DoIT prakse. Na ovom programu koji traje 8 meseci, radi se po inovativnom pristupu učenja tzv. invertno učenje, po kojem se teorija uči kod kuće, a praksa se sprovodi u trening centru. Najveći biser DoIT prakse jeste sama praksa! Radi se na tri do četiri projekta tokom ovog programa uz budan nadzor iskusnih mentora. Na taj način praktično se uči kroz rešavanje realnih problema, realnih situacija, rada u timu i individualno doprinošenje projektu.

Da bi sve bilo još bolje za one koji su se odlučili za prekvalifikaciju a ne znaju odakle da počnu, u Smartu se može upisati kurs Osnove programiranja – Priprema za DoIT nakon kojeg će biti lakši odabir samog usmerenja DoIT prakse. Da li ste više za Front End programiranje, Back End programiranje (.NET) ili za Softver Testera i sami ćete videti na osnovu ličnih afiniteta i interesovanja. Svi oni koji prođu Osnove programiranja – Priprema za DoIT, imaju finansijsku olakšicu da im se vrednost kursa, odbija od vrednosti DoIT prakse koja je najavljena za ovu jesen. Ako se i vi pronalazite u ovim redovima, a još niste sigurni u kom pravcu želite da idete, pozovite nas. Rado ćemo porazgovarati sa Vama i pomoći Vam u odabiru najboljeg usmerenja za Vas.

Leave a Reply