Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
10 јул 2018

„Radoznalost u meni je stvorila Software Testera“

Software Testeri testiraju ispravnost softverskog rešenja ili aplikacije pre isporuke i važna su karika u svakoj ozbiljnoj IT kompaniji. Razgovarali smo sa našom Ivanom Bibić koja radi na poziciji QA Software Testera u Smartu, kako bismo na taj način dali više informacija koje bi pomogle svima koje interesuje ova pozicija i zanimanje.

Za početak, da se malo upoznamo. Reci nam nešto o tome ko je Ivana Bibić?

Oduvek sam bila jako radoznala osoba. Ja sam jedna od onih koje svašta zanima i kada me nešto zainteresuje, volim to da proučim do detalja. Pored toga, realista sam po pitanju praktičnih stvari. Ne očekujem previše i polako ali sigurno ostvarujem svoje ciljeve i interesovanja.

U kom momentu si donela odluku da se baviš testiranjem softvera?

Na Fakultetu Tehničkih Nauka završila sam smer Inženjer zaštite životne sredine i zaštite na radu. Nisam uspela da nađem posao u struci i tada je krenulo moje lutanje. Kako sam po prirodi radoznala, svašta sam probala i radila. To je naravno bilo dragoceno. Svašta sam naučila, upoznala puno kvalitetnih ljudi… Međutim, kako sam dugo razmišljala o poslu koji sada radim, tokom moje trudnoće, stvari su se poklopile. Pomislila sam da nemam šta da izgubim, presekla sam i nije mi žao 😊

Da li si imala prethodno znanje i koliko ti je to bilo bitno?

Kao što sam spomenula, tokom trudnoće sam samo zagrebala površinu ove oblasti. Pripremala sam se za kurs jer sam znala da to želim, i želela sam da na kurs dođem sa bar nekim predznanjem. Puno sam čitala, učila, slušala, gledala, upoznavala se sa pojmovima… i bilo je teško… ali nisam odustala. Jako je dobar osećaj kad počneš da shvataš i da razumeš o čemu drugi pričaju. Jednostavno nisam htela da odustanem.

Da li je bilo dovoljno da sama učiš ili ti je kurs za Software Testere pomogao?

Bila sam svesna da je to samo početak nakon čega me čeka još puno posla i učenja. I radovala sam se tome. Još uvek se radujem. Baš zato sam i upisala kurs jer sam htela da naučim što više i da vidim kako razmišlja predavač kao stručnjak, kao neko sa iskustvom. Htela sam potvrdu da li idem u dobrom pravcu, jer mi je na početku u glavi bio haos. Na kursu smo testirali puno zanimljivih sajtova i aplikacija i na osnovu toga pravili Test Case-ove i izveštaje. Na kraju krajeva, uvek sam želela da se analiziraju baš moja rešenja, samo da bih videla sve uglove gledanja koje sam previdela, i od samog predavača i od drugih polaznika. Teorija je bila stvarno korisna ali praktičan rad uz mentorstvo je nešto što nisam mogla dobiti kod kuće radeći sama. A da je bilo lako, nije. Pomerala sam planine i brda da dođem na kurs i da uskladim obaveze oko bebe i kursa. Mislim da mi je motivacija i želja za znanjem bila tolika da sam sa 100% pažnjom upijala sve sa kursa. Trud se isplatio jer sam nakon kursa dobila i pismo preporuke 😊

Po tvom iskustvu koja vrsta predznanja je potrebna za softver testere?

Mislim da je potrebno da imaš zanimanje za računare i softvere, da si analitičan, detaljan i da ti je bitno da sve bude kako treba… Predznanje se stiče sa tvojim interesovanjem, čitanjem, učenjem i strpljenjem.

Koliko dugo radiš kao softver tester?

4 meseca.

Koliko si dugo tražila posao i da li si se teško zaposlila?

Posao Software Testera sam tražila intenzivno nekih 6 meseci. Bilo mi je teško jer sam nova i bilo mi je potrebno iskustvo. Svakako bi mi sledeći korak bio Freelance posao za sticanje tog iskustva i recenzija sa na primer Upwork-a. Ali sam igrom slučaja došla i do Smarta, koji su rekli: „Hajde da probamo, pa ćemo videti kako će dalje ići“ i dobila sam priliku 😊.

Koje su prednosti tvog radnog mesta i tvog zanimanja?

Kreativan rad! Radi se uvek nešto drugačije, novo… Nije šablonski. Okružena sam sjajnim ljudima koji puno znaju i od kojih svakodnevno učim.

Koje su mane?

Još nisam naišla na nešto što bih nazvala manom.

Da li je tvoj posao zanimljiv i da li ispunjava tvoja očekivanja?

Da, zanimljiv je i ide i preko mojih očekivanja jer mi je sve novo i puuuuuno učim. Svaki dan sam bogatija za nešto novo.

Da li ima kajanja što si se usmerila ka softver testingu?

Ne, ni malo! Mislim da ako nešto jako želiš da treba da ideš ka tome. Treba to da i probaš i da daš sve od sebe i rezultati će biti tu.

Šta bi poručila onima koji se kolebaju da li da upišu DoIT praksu za softver testera?

Ne odustajte! Najlakše je pronaći izgovor! Život je pun prepreka i izazova, ali to ne treba da vas spreči da živite. Po mom mišljenju DoIT praksa nudi nešto što fali na samom početku Software Tester karijere. Kroz tih 560 sati učenja i rada na praktičnim projektima, preskače se prva velika prepreka pri zapošljavanju i dobija se samopouzdanje koje je neophodno kad se nude sopstvene usluge. Ugrabite prilike koje su ispred vas i počnite da ostvarujete svoje snove.

Leave a Reply