Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
2 мар 2023

Šta rade Front end programeri?

U potrazi ste za učenjem novih veština kako bi unapredili vašu karijeru ili želite potpuno da promenite karijeru? Najbolji savet ukoliko ste to odlučili je da pratite koja su to tražena i aktuelna zanimanja.

Naravno kada se doneli takvu odluku treba da uzimate u obzir kreativnost posla, fleksibilnost rada i naravno visinu plate, a atraktivna oblast tehnologije vam to pruža. Odlično polje za početak karijere i eventualne prekvalifikacije je front-end development.

A šta to front-end programeri rade?

Da biste se bavili ovim poslom treba da imate oko za detalje i razumevanje platforme. Front-end programeri kreiraju korisnički interfejs (UI).  Ukoliko neko želi da napravi web sajt mora da angažuje programera da kreira izgled sajta. Front-end programer određuje gde će postaviti slika, kako bi navigacija trebalo da izgleda i kako da predstavi sajt ili aplikaciju da budu laki za navigaciju i intuitivni za korisnika. Tačnije, sve što vidite na Internetu, od fontova, boja, do padajućih menija, slajdera/klizača, je kombinacija HTML, CSS i JavaScript koda kontrolisanog od strane kompjuterskog pretraživača.

Koje netehničke veštine treba da poseduje?

Pored razumevanja tehnologije koja pokreće web sajt, posedovanje određenih netehničkih veština (tzv. Soft skills) može vas učiniti boljim kandidatom da postanete front-end programer. Neke od njih su kreativnost, veština rešavanja problema, timski rad, veštine pisane i verbalne komunikacije…

Koje tehničke veštine treba da znate?

Pored netehničkih veština koje treba da posedujete, treba da savladate sledeće tehničke veštine HTML, CSS i JavaScript. Ova tri jezika su neophodna za svakog ko želi da radi na front-end razvoju.

HTML je osnovni gradivni blok potreban za razvoj web sajtova; jezik koji vam omogućava da pravite beleške u digitalnim dokumentima koji se razlikuju od običnog teksta.

CSS jezik koji se koristi za kreiranje izgleda, boje i ukuponog stila stranica koje kreirate pomoću HTML-a.

JavaScript: Programski jezik koji određuje šta će stranica raditi.

HTML, CSS i JavaScript rade zajedno kako bi odredili izgled i funkcionalnost stranice.

Kako da počnete: Ako želite da naučite HTML, JavaScript i CSS, razmislite o upisu na kurs. Na taj način ćete izgraditi osnovno znanje koje vam je potrebno da započnete karijeru u web razvoju i dobijete sertifikat za svoju biografiju.

Ukoliko ovde vidite priliku za Vaše lično napredovanje, prijavite se za edukaciju. Front-end programer obuka je zakazana za 20. mart u školi kompjutera Smart School.

Leave a Reply