Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
17 авг 2022

Šta rade network administratori?

Razmišljate o tome da se bavite network administracijom, ali niste sasvim upoznati šta je sve u opisu posla. Kako bi utvrdili da li je to prava profesija za vas pročitajte detaljnije šta sve podrazumeva.

Šta radi network administrator?

Network administrator (administrator mreže) je odgovoran za rad i ažuriranje računarske mreže organizacije. Svakoj kompaniji ili organizaciji koja koristi više računara ili softverskih platformi je potreban network administrator za koordinaciju i povezivanje različitih sistema.

Čini se jednostavno, ali postoji zanimanje i sistem administrator, pa ljudi često podrazumevaju da je to isto?

Koje su dužnosti network, a koje sistem administratora?

Dužnosti network administratora se značajno razlikuju u zavisnosti od organizacije za koju rade. Kada je u pitanju manja organizacija vrhunski stručnjaci pokrivaju sve: od podešavnja hardvera, do rešavanja problema sa serverom, dok u većim sistemima network administratori imaju mnogo uži fokus.

U okruženjima u kojima administratori imaju specijalizovaniju ulogu, mrežni administratori mogu više da se fokusiraju na to kako računari međusobno komuniciraju. To često uključuje konfigurisanje lokalne mreže (LAN), mreže šireg područja (WAN) i drugih elemenata mrežnog sistema. Sistem administratori, sa druge strane, rade direktnije sa računarskim hardverom i softverom, uključujući instalaciju, održavanje, spašavanje podataka.

Opis posla network administratora je prilično širok: upravljanje čitavom mrežom, sprečavanje i rešavanje problema sa mrežom i podrška brojnim timovima i pojedincima. Sve to ukazuje na to da retko postoji „uobičajen dan“ u životu network administratora.

Postoje ipak neke uobičajene aktivnosti koje sa kojima možete očekivati da ćete se susretati na nedeljnoj bazi. To uključuje proveru dnevnika, reviziju procesa, gašenje požara koji nastaju od strane vaših krajnjih korisnika i rad na projektima. Projekti mogu uključivati automatizaciju rutinskih svakodnevnih procesa ili istraživanje tehnologije i razmišljanje o kreativnim rešenjima za potrebe mreže za vašu organizaciju.

Zainteresovani ste da postanete network administrator?

Network administratori igraju ključnu ulogu u IT odeljenju bilo koje organizacije – oni održavaju tehnologiju koja povezuje naše uređaje da rade bezbedno i sa minimalnim zastojima.

Ukoliko ste na početku puta ka uspešnoj karijeri network administratora onda je kurs Network administration I pravi izbor za vas. Pročitajte detaljnije o kursu.

Sa druge strane ako već bavite administracijom mreža kurs Network administration II je kurs koji je namenjem svima onima koji žele da postanu specijalisti za računarske mreže. Pročitajte detaljnije o sadržaju kursa.

Takođe, kursevi Network Administration I i Network Administration II odlična su priprema za polaganje stručnog 200-301 CCNA ispita. CCNA program sertifikacije predstavlja polaznu tačku za ozbiljnije bavljenje Cisco tehnologijama. Ova sertifikacija, već nekoliko godina važi za jedan od najpopularnijih IT sertifikata. CCNA sertifikat potvrđuje vaše veštine i znanja iz osnova mreže, pristupa mreži, IP povezivanja, IP usluga, osnova bezbednosti, automatizacije i programabilnosti.
CCNA vam daje osnovu za karijeru u bilo kom smeru.

Prijave i više informacija na:

☎ 060 47 28 200; 📧 school@smartschool.rs

Leave a Reply