Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
5 сеп 2019

Šta su makroi u Excel-u?

Da li ste već bili u situaciji da iznova i iznova morate da čistite pedeset tabela u Word programu? Ili možda imate poteškoća sa efikasnim prebacivanjem kontakata iz Microsoft Outlook-a u tabelu u Microsoft Excel-u? Da li želite da određeni dokument zatraži od korisnika unos po otvaranju? Da li ste poželeli da negde postoji jedno magično dugme koje bi jednostavnim klikom sve vaše rutinske zadatke učinilo uspešno završenim?

Sve ovo i još mnogo više je izvodljivo uz upotrebu VBA (Visual Basic za aplikacije). Da, da. VBA je zamišljen kao jednostavan ali veoma moćan programski jezik koji se može koristiti za proširivanje i prilagođavanje Office aplikacija, sve sa ciljem da ubrzate svakodnevne zadatke i da prilagodite traženje i interakciju sa korisnikom vašeg dokumenta na način koji odgovara vašim poslovnim potrebama.

Pomoću VBA možete automatizovati zadatke u programu MS Excel tako što ćete pisati tzv. makroe.

Makro je deo programskog koda koji se pokreće u Excel okruženju i možda najjednostavnije reći, makro je u stvari, snimanje rutinskih koraka u Excel-u koje možete ponovo reprodukovati pomoću jednog dugmeta.

Ako imate potrebe za unapređenjem Vašeg znanja rada u programu MS Excel i makroima, ovaj kurs Rad sa makroima – VBA je upravo ono što Vam treba. Za svega tri dana, savladaćete rad sa makroima koji će Vam ubrzati i olakšati svakodnevne zadatke.

Suština je da ne morate biti programer da bi pravili makroe. Čak ne morate biti ni nešto posebno tehnička osoba po karakteru. MS Excel ima funkcije koje automatski generišu izvorni kod za vas.

Kurs Rad sa makroima – VBA je najavljen za 16. septembar. Javite nam se i rezervišite Vaše mesto na vreme 🙂

Vidimo se u našem IT edu centru Smart School

Leave a Reply