Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
10 апр 2019

Svečana dodela sertifikata za učesnike programa „Obuka za deficitarna zanimanja“

10. aprila 2019. godine, u IT edukativnom centru Smart School, održana je svečana dodela sertifikata za učesnike programa „Obuka za deficitarna zanimanja“.

Tom prilikom član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević, uručio je sertifikate i potvrde za uspešno završenu obuku „Front End programiranje za nezaposlena lica“ koja je bila u sklopu ovog programa koji je inicirala i finansirala Gradska uprava za privredu.

Obuka je obuhvatala osnovni i napredni kurs Front End programiranja, sprovedenih u našem edu centru Smart School. Tokom šest meseci obuke, 28 nezaposlenih lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje je završilo obuku za Front End programera. Na taj način oni su uspešno prekvalifikovani u jedno od najtraženijih zanimanja današnjice.

„Od 2015. godine Grad Novi Sad, u okviru Akcionog plana zapošljavanja ima obuku za deficitarna zanimanja. Pažljivom analizom tržišta rada u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, zaključili smo da potražnja za ovim zanimanjem prevazilazi postojeću ponudu. Zbog toga smo rešili da u okviru Akcionog plana zapošljavanja izdvojimo sredstva i da pokrenemo obuke koje su iz godine u godinu sve bolje. Prošle godine imali smo 40 kandidata na obuci, a 21 polaznik je našao posao nakon toga, što je fantastičan podatak. Veoma je bitno da smo i za 2019. godinu izdvojili, i na tri i po miliona dinara povećali sredstva u budžetu Grada, za pomenutu obuku“ rekao je Milorad Radojević.

Podeljeni u dve grupe polaznika, program Front End obuke je započeo krajem oktobra 2018. godine, da bi se završila početkom aprila ove godine. Nakon završetka obuke izvršeno je testiranje svih polaznika i izdat je sertifikat onima koji su uspešno uradili završni test i na njemu pokazali potrebno znanje i uspešnost preko 70%. To je učinilo njih 25 od ukupno 28 polaznika, što je veliki uspeh za ovakvu specijalističku obuku lica koja nisu imala prethodno predznanje programiranja. Ostali kandidati koji nisu ispunili ovaj uslov na završnom testu, dobili su Uverenje o pohađanoj Front End obuci.

Dodeli sertifikata su prisustvovali i direktorka edukativnog centra Danijela Rakita, načelnik Gradske uprave za privredu Saša Bilinović i Dušan Marjanović iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Više fotografija sa dodele sertifikata možete pogledati na našoj FB stranici – Smart School.

Leave a Reply