Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
9 феб 2017

U Smartu održana ECDL obuka za nezaposlene u Novom Sadu IPA projekat “EU pomoć teže zapošljivim grupama”

Konzorcijum British Council, JISA (jedinstveni informatički savez Srbije) i Gete-Institut u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje su organizovali Osnovnu informatičku obuku – ECDL  za nezaposlena lica, koja je održana u prostorijama škole kompjutera Smart School.

Obuka se realizuje u okviru  IPA projekta Pomoć teže zapošljivim grupama, a sa ciljem pomoći nezaposlenim da se bolje snađu na tržištu rada i unaprede svoje mogućnosti za zapošljavanje. Projektom je planirano da ukupno 2.600 nezaposlenih prođe obuku za strane jezike, osnovnu informatičku obuku ECDL i napredne IKT obuke. Ovaj projekat finansira Evropska Unija.

Na ovoj obuci kandidati su naučili kako samostalno da koriste računar i operativne sisteme kao što su Winodws OS, obrađuju tekst u programu za obradu teksta kao što je MS Word; kreiraju jednostavne tabele u odgovarajućem programu MS Excel; koriste Internet pretraživač i program za internet komunikaciju kao što je MS Outlook i drugi.

Na ovaj način polaznici su stekli veštine koje će im olakšati zapošljavanje i ujedno povećati sposobnost komuniciranja  i pristup informacijama i uslugama u njihovom ličnom životu.

Svrha obuke je povećanje nivoa osnovne digitalne pismenosti kod nezaposlenih lica prema evropskom ECDL standardu sa ciljem da kandidati budu produktivniji i povećaju verovatnoću napredovanja u karijeri.

 

Leave a Reply