Blog

Vesti, akcije, događaji, zanimljivosti...
16 јун 2020

Zašto treba da naučiš React JS

Za samo nekoliko godina od kad je React JS open-source-ovan, postao je jedan od najčešće korišćenih JavaScript biblioteka.

Većina kompanija za web development gradi interaktivne web aplikacije baš sa React JS-om zbog korisnih funkcija i jednostavne prilagodljivosti. Zbog toga je ovo i jedna od veoma traženih veština u poslednje vreme. Velike kompanije kao što su Netflix, Airbnb, Instagram, Apple, Pinterest i mnoge druge, redovno koriste React JS, što ovaj framework čini tehnologijom budućnosti.

React JS

React JS je deklarativni i efikasni JavaScript framework sa kojim možete da pravite korisničke interfejse uz dosta fleksibilnosti. Stvaranje interaktivnih korisničkih interfejsa (UI) je zabavan i potpuno bezbolan proces. Lako možete dizajnirati jednostavne prikaze za različita stanja u svojoj aplikaciji i React će ažurirati i renderovati odgovarajuće komponente efikasno kad god se vaši podaci promene. Sa React-om, možete kompleksne UI strukture svesti na „component tree“.

Prema najnovijem istraživanju Stack Overflow-a, React JS je jedan od najomiljenijih i najtraženijih framework-a koji pomera rangiranje Angular, Vue i mnoštvo drugih.

Source Stackoverflow Developer Survey Results 2017

Source Stackoverflow Developer Survey Results 2017

Zašto ga učiti?

Web aplikacije izgrađene sa JS framework-om su posebno vrednovane, dok se web developeri sa React JS veštinama veoma traženi.

  • Razvijen je od strane Facebook inžinjera (Jordan Walke)
  • React JS koriste Instagram, PayPal, Apple, Netfilx, Pinterest, BBC, Imgur, Reddit, Yahoo…
  • Koristi se pravljenje bilo kog tipa web aplikacija, native mobile aplikacija, interfejse komandne linije…
  • React je najpopularniji JavaScript framework sa vodećom pozicijom koja ima samo uzlaznu putanju.
  • React je u stanju graditi bilo koji složeni korisnički interfejs, koristeći Virtual DOM u kojem se renderuju samo elementi koji su potrebni.
  • React je skalabilan. Glavni dokaz skalabilnosti React-a je Facebook. Napravljen je kompletno na React-u, ima preko 50000 različitih komponenti i i dalje raste bez problema po performanse. Generalno, rast može biti održiv zbog modularne prirode React-a. Različiti delovi aplikacije mogu se napisati samostalno i ponovo koristiti u okviru projekta ili van njega.
  • React JS je „developer friendly“ i lako se uči ako imate dobro znanje iz JavaScript jezika.
  • React ima sjajnu zajednicu korisnika. Zajednica je obezbedila hiljade komponenti spremnih da se uključe u bilo koju aplikaciju. Skraćuje vreme razvoja. Umesto da sami pišete, možete koristiti kompletna i dobro testirana rešenja.

Sa posedovanjem traženih veština, očigledno ćete biti u prednosti u odnosu na konkurenciju. Web aplikacije izgrađene sa ovim framework-om će svakako biti nešto što će ljudi zavoleti. Zato šta čekate? Započnite vaš React put…

Jedan od načina da naučite React JS-a je kroz naš program DoIT prakse – smer Front End programer koji smo najavili za jesen 2020. godine. Više o samom programu, možete pogledati na našem sajtu – DoIT praksa.

 

Leave a Reply